Горещи вълни вече обливат нежната коалиция “Изправи се! Мутри вън”. Мая и Танчето озверели при новината, че техният съкооператор във формацията адвокатът Николай Хаджигенов е готов на всякакви коалиции, пише “Труд”, цитирайки близки до двете дами.


Нe искам да бъда министър, както и не исках да бъда депутат. Искам да бъда в съдебна зала. За мен е жертва да бъда министър. Не ме привлича нито министерската заплата, нито служебната кола, нито имагинерната власт. Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" приключи на 4 април.

Така Хаджигенов отговори на Манолова: Коалицията ни приключи на 4 април. Нe искам да бъда министър, както и не исках да бъда депутат. Искам да бъда в съдебна зала.

За мен е жертва да бъда министър. Не ме привлича нито министерската заплата, нито служебната кола, нито имагинерната власт. Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" приключи на 4 април.

Това заяви в интервю за "Студио Actualno" адвокат Николай Хаджигенов, отговаряйки на Мая Манолова и Татяна Дончева, които по-рано дадоха брифинг по повод по-ранно изказване на Хаджигенов в ефира на БНТ, в което той отбеляза, че би се жертвал да бъде министър в рамките на 45-ото Народно събрание.

Според Хаджигенов всички виждат екстрите да бъдат министри, но на никого не му стиска да поеме отговорност.

Новоизлюпени депутати от “Изправи се! Мутри, вън!” вече са съгласни да бъдат на власт с подкрепата на БСП, ДПС и дори ГЕРБ. Борбата за власт и министерски постове изпокара и лидерите на “Изправи се! Мутри, вън!” още преди влизането им в пленарна зала.

Като истински дилъри на постове протестърите са започнали следизборна търговия за участие във всякакви формати в кабинет.

А заемането на евентуални бъдещи министерски кресла пред своите аргументирали с мотива:

“Влязат ли първите от листите като министри, идвате вие в парламента”. Това било знак към следващите от кандидатите за депутати на коалицията, че ще станат народни представители и трябва да приемат по-необичайни политически колаборации, дори с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Още тази сутрин пред БНТ Хаджигенов се обяви “за” правителство в 45-ото Народно събрание и каза, че приема подкрепата на БСП и БПС.

“Преговори за ново правителство още не се водят, но аз съм готов да започна веднага, защото това е важно. Харесва ли ни, или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо.

Проста математика”, каза той. А на въпрос дали от “Изправи се! Мутри, вън!” ще приемат гласове на ДПС, Хаджигенов отсече: “Как няма да ги вземем - парламентарна република. Трябва да оставим емоцията настрани.” Хаджигенов каза, че би приел и подкрепа на ГЕРБ, ако това спомогне за “ликвидирането им”.

Буквално минути по-късно социалните мрежи загряха от негативни коментари срещу доскорошния протестър.

Изявлението на Хаджигенов затвърди слуховете за опитите на следизборната търговия на “Изправи се! Мутри, вън!”. А в ранния следобед се наложи Мая Манолова и Татяна Дончева да дадат нарочна пресконференция.

Манолова буквално натири от състава на бъдещата си парламентарна група Хаджигенов, с думите:

“Всъщност, не е нужно г-н Хаджигенов да е част от говорителите на парламентарната ни група, ако иска да става министър с подкрепата на ГЕРБ. Никакви разговори от готови да се жертват за министри няма да бъдат подкрепяни”, отсече Манолова.

И обяви, че от “Изправи се! Мутри вън!” са готови да се разделят с всеки, който го направи. “Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, ДПС и БСП в пазарлъци за правителство не влизаме”, натърти Манолова.

Татяна Дончева се опита да бъде по-дипломатична и даде толеранс за “новите политици” като Хаджигенов от формацията:

“Вероятно става дума за не съвсем премерени думи, реакцията в социалните мрежи беше прекалено бурна. Ако си дадем няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите им, ще намерим едно златно сечение.” 

“Госпожите Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено”, отвърна остро на двете дами Хаджигенов.

Напрежение за “Дондуков” 1

Два лагера за кабинет опъват ластика

Кабинет, дори и съставен за определен срок в 45-то Народно събрание или служебен кабинет. Два политически лагера в държавата опъват ластика.

Политически наблюдатели коментираха вчера пред “Труд”, че все пак правителство ще се сформира. А ако парламентарните групи очаквано не подкрепят кабинет на ГЕРБ, то втората политическа сила “Има такъв народ” ще представи състав за изпълнителната власт.

Президентът Румен Радев имал готовност дори да не се възползва от правомощията си да даде мандат на трета политическа сила, ако ГЕРБ или “Има такъв народ” не излъчат правителство. Смятал да свика парламента около 20 април и дори вече имал готов служебен кабинет за “Дондуков” 1 и обявяване на предсрочни избори.

Експерти коментираха още, че лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов е бил категоричен в понеделник, че ще приеме мандата за съставяне на кабинет, но ще го върне веднага. В четвъртък обаче неофициалните сондажи вече показвали друго. И Трифонов можело да представи списък с министри.

Напрежението между двата лагера за и против правителство в 45-то НС даде свидни жертви в още несформираните парламентарни групи на БСП и “Изправи се! Мутри, вън!”.

След “мутрите” скандал назрява и в БСП, защото червени заподозряха председателя си Корнелия Нинова, че ще даде подкрепа на правителство в парламента, както и че вече имала определен брой депутати, които да ударят рамо на крехкото парламентарно мнозинство за правителство.

Масло в огъня наля и странен коментар на Корнелия Нинова във фейсбук, в който председателката призова за “мъдрост срещу ГЕРБ”:

“Въпросът е дали всички ще проявим мъдрост да не му позволим да се изправи (Борисов), или, загледани в себе, си ще му позволим да се върне”, написа Нинова. Така се породиха още съмнения, че тя влиза в договорки за участие на БСП в правителство.