Националният консултант по очни болести доц. Борислав Кючуков е източил над 300 хиляди лева от УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" с поставяне на неверни диагнози. За три години в клиниката постъпват общо 860 пациенти за премахване на перде.

Това става ясно от разследва на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов. 

Ето какво разкрива още той:

Доц. Борислав Кючуков лично оперира всички тези пациенти и се оказва, че докато маха пердето, при всеки от тях се появява едно и също усложнение - спукана задна капсула и на момента извършвал операция, с която премахвал това усложнение. За премахване на перде здравната каса плаща 360 лева, а за подобно усложнение - 700.

През последната година Кючуков сменя стратегията. Спира да открива усложнението спукана задна капсула, докато премахва пердето, но задължава лекарите предварително да поставят тази диагноза.

След сигнал е назначена проверка и трима водещи специалисти преглеждат пациенти на Кючуков. 

"Не се намира съответствие с оперативната процедура. Записвано е, че е правена процедура, която не е правена. В оперативния журнал при пациентите е написано едно и също, а не може при всички пациенти да има едно и също усложнение, няма как", разкрива единият от експертите, участвал в проверката. 

"Това е организирана престъпна група, той сам не може да го прави това. Въвлечени са и други колеги. Неговото нарушение, най-вече е, че той е организирал престъпна група - документално престъпление.

Представете си колко документални престъпления са, отделно информиране на каса, източване на пари. Което е писано, че е правена предна витректомия, такова действие няма. Смисъл сме самите очи и си личи ясно, че няма такава операция. Не съответства реалното състояние на това, което е отбелязвано", коментира друг експерт, назначен от здравната каса.

Подобни операции се правят с точно определен консуматив, който може да се използва еднократно. През този период, обаче, в болницата е бил закупуван само един такъв консуматив. 

"Това е категорично източване на касата. Тук вече се намесват и чисто криминални елементи, в смисъл, че се описват състояние на пациенти в официални документи - епикриза, протоколи, които не съдържат вярната информация", разказва друг от експертите на Здравната каса. 

Далаверата продължава. При опит на подставено лице да се запише за преглед при доцент Кючуков, медицинска сестра я препраща в частния му кабинет.

Срещу заплащане. Едва след това тя ще може да бъде приета в Исул за операция, която да бъде извършена от... доцента. 

След като здравната каса сигнализира прокуратурата, случаят се поема от ГДБОП и започва мащабно разследване, негови служители признават, че са били принуждавани да извършват източването. 

Независимо от разследването срещу него, доцентът в момента се води Национален консултант по очни болести. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ