Специализираната прокуратура обвини шест лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на гръцки граждани от територията на България. Те бяха задържани на 29 януари 2020 г. в Шуменско и Разградско при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и Главна дирекция „Национална полиция“.

При извършените претърсвания, изземвания и лични обиски на предполагаеми участници в групата бяха намерени и иззети около 1 кг злато, както и 7000 евро, за които се предполага, че са придобити от последната измама, извършена на 17 януари 2020 г. на жена от Солун. Разпитани са голям брой свидетели, в т.ч. пред съдия.

Обвинените за участие в групата са издирвали самотни възрастни гръцки граждани и прилагали спрямо тях познатата у нас измамна схема – най-често обаждане по телефона (представяйки се за полицейски служител) с искане на определена сума за лечение на пострадал при катастрофа близък на жертвата. Ако жертвата „се хващала“ на измамата, муле на групата пътувало до съответното гръцко селище, взимало предадените пари и ги изпращало на измамниците в България чрез фирма за парични преводи.

Събрани са доказателства, че ръководителят на групата се е занимавал и със склоняване към проституция. За това престъпление също му е повдигнато обвинение.

Двама от участниците са осъждани, включително и на територията на Република Гърция. Днес, 1 февруари 2020 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на най-строгата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на петима от обвинените. За един от задържаните се иска мярка за неотклонение „Домашен арест“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!