Нов голям протест, наричан "Велико народно въстание 2" се очаква днес в центъра на София. Организаторите обявиха началото му за 8 часа, а сборната точка е в триъгълника на властта. 

Този път полицията изпревари протестиращите, заварди подходите към Ларгото и направи контролно-пропускателни пунктове. Ще бъдат проверявани съмнителни лица и такива с голям багаж. Няма да се допускат хора в нетрезво състояние. Забранени са пиротехниката и опасните предмети.

Комисар Радослав Стойнев от Охранителна полиция в СДВР:

"Контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица, като при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение за носене на забранени от закона предмети, такива, които може да се използват против живота и здравето на хората, за причиняване на материални щети, както и пиротехника".
 

В същото време от МВР обясниха, че не използват представители на частни фирми за охрана, каквито публикации се появиха в интернет:

"Апелираме към гражданите, които ще дойдат да изразят своя протест, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица или групи с явни намерения за извършване или извършващи такива груби нарушения на обществения ред, да сигнализират полицейските органи", каза Радослав Стойнев.  

От СДВР очакват три големи протеста. Два от тях имат разрешителни, а един  се организира в социалните мрежи. От полицията призоваха хората да не се поддават на провокации.

А снощи протестът премина съвсем спокойно. Отново имаше прожекции на избрани изказвания на премиера върху фасадата на бившия партиен дом.

Организаторите призоваха демонстрациите днес да са мирни. Но все пак дадоха съвети на хората как да се пазят от лютив спрей и обгазяване.  


Призоваха също да няма шествие към Орлов мост. Въпреки това група демонстранти затвори движението за кратко.

Междувременно на булевард "Дондуков" бяха издигнати медицински палатки. Идеята е там да се помага на протестиращите днес ако е нужно.


Апелираме към гражданите, които ще дойдат да изразят своя протест, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица или групи с явни намерения за извършване или извършващи такива груби нарушения на обществения ред, да сигнализират полицейските органи", каза Радослав Стойнев.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!