Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Хасково, с което е изменена мярката за неотклонение на турския гражданин М. Г. от „задържане под стража“ в „домашен арест“ и остави без уважение молбата на същия за промяна на мярката му в по-лека.

Делото пред Апелативния съд е образувано по протест на Хасковската окръжна прокуратура срещу мярката за неотклонение „домашен арест“ на М. Г.

В Окръжен съд – Хасково срещу същото лице се води дело въз основа на Заповед за международно издирване и арест, издадена от Четвърти криминален съд в Анкара, Турция.

М. Г. е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол Анкара. Срещу него в Турция е образувано наказателно преследване за предумишлено убийство на известен турски писател и университетски преподавател, което е било извършено на 18.12.2002 г. в Чанкая с огнестрелно оръжие. За престъплението, в което М. Г. (бивш полковник от въоръжените сили на Турция и адвокат) е обвинен в родината му, се предвижда наказание доживотен затвор.

Издирването лице е преминало в България през август 2022г., пресичайки незаконно „зелена граница“. Той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1.09.2022 г. обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване с червена бюлетина.

След като се запозна с материалите по делото Апелативен съд – Пловдив прецени, че здравословно състояние на М. Г. не е пречка да пребивава в условията на ареста и го остави с мярка „задържане под стража“.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 от НПК обвиняемият се счита за невинен до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук