Ще продължат ли специализираните операции срещу едрите риби в бизнеса, които погазват закона? Кой държи наркопазара, след ареста на Митьо Очите? По тези и други важни въпроси потърсихме мнението на Христо Терзийски, началник на ГД "Национална полиция". Ето как главен комисар Терзийски отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Главен комисар Терзийски, кога очаквате Турция да екстрадира в България Димитър Желязков-Митьо Очите?
- Там в ход е процедура, която тече съгласно турските закони и е въпрос на време да завърши, за да бъде екстрадиран Димитър Желязков в България. Но не мога да се ангажирам със срокове.
 - Локализирано ли е семейство Арабаджиеви, което е обект на издирване от Специализираната прокуратура и Интерпол?
- Към настоящия момент не е установено тяхното местонахождение, но с нашите партньори работим за тяхното установяване, така както беше с другото семейство (Баневи).

- Очаквате ли през 2019 година да има нови ВИП арестанти, като продължение на специализираните операции срещу олигарсите през последните месеци?
- Аз не деля затворниците на ВИП и обикновени. 

Всеки един гражданин, който нарушава законите на Република България рано или късно ще бъде наказан, независимо дали прави административно нарушение или престъпление.

Да, има престъпления, които се открояват с висока правна сложност, сложна фактическа ситуация и вложен в тях интелектуален потенциал, но въпреки това виждате, че недосегаеми няма.

- Полицията извършва множество операции срещу наркоразпространители. Има ли изявен наркобос в София?
- Не само в София, но и в страната престъпните структури, които преди 10-15 години бяха йерархично изградени и със строго определени функции, вече не съществуват.

Наистина има организирани групи. Колегите от ГДБОП според мен правят изключително успешни операции по неутрализирането им.

Провеждат се операции срещу наркоразпространението в цялата страна и мисля, че няма опасност от такава силна организирана структура за разпространение на наркотици. 

Последният мониторингов доклад за България по отношение на противодействие на организираната престъпност беше занулен, в смисъл отчетено като изпълнена дейност.Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ