Кърджали е на път да се изправи пред криза за гробни места. Те се изчерпват, а последната алтернатива е един парцел за християнски погребения, който скоро трябва да се трасира. Това съобщи директорът на „Обредни дейности“ в Кърджали Моника Атанасова, циторана от 24rodopi.com.

„Има един, последен парцел - осем декара, където ще бъдат прехвърлени християнските погребения. Трябва просто да се направи трасировка, за да знаем къде ще бъдат алеите и гробните места“, обясни Атанасова и допълни, че същата е ситуацията и с местата за мюсюлмански погребения.

„Имаме само един свободен парцел, горе, до Обсерваторията“, посочи Атанасова.

Парцел, който по думите на директора на „Обредни дейности“, ще стигне само за около година. Затова, според Атанасова е необходим нов парк за покойници.

„Нужен е нов гробищен парк! Не, нещо да се кърпи и допълва, а изцяло нов, който да е около 300 декара“, твърдят още от „Обредни дейности“.

А предвид пандемичната обстановка, от Общинския кризисен щаб е взето решение на близките на починал от коронавирус да се предоставя безплатно специален ковид ковчег, който ако трябва да се закупи, близките ще трябва да платят между 260 и 380 лв.

Служителите също са оборудвани със специализирани облекла.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че коронавирусът коси наши гурбетчии, над 20 са докарани в херметични ковчези само в Родопите.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!