Попълнете търсена ключова дума или фраза

Кабинетът взе извънредно решение за главния прокурор ВИДЕО

https://blitz.bg/obshtestvo/kabinett-vze-izvnredno-reshenie-za-glavniya-prokuror-video_news713734.html Blitz.bg

Промяната се прави, за да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия за по-голям контрол над обвинител №1

София, България 07 Дек. 2019, 19:51 2474 прочита 18 коментара

Кабинетът предлага нов пост - независим прокурор. Без контрол над председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. 

Промяната се прави, за да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия за по-голям контрол над обвинител №1.

Предложението е на правителството и трябва да се направи през Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.  Според правосъдния министър не се налага промяна на конституцията.
Главният прокурор ще може да бъде разследван от независим свой колега - шефа на Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Той ще има мандат от 7 години и ще бъде избиран с мнозинство от 2/3 от прокурорите във Висшия съдебен съвет.

Правителството се отказва да контролира другите двама големи в съдебната власт - председателите на ВКС и ВАС. С това си решение кабинетът изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Според премиера всички  нейни препоръки вече са изпълнени.

Досега шефът на инспектората към Върховната касационна прокуратура се назначаваше със заповед на главния прокурор и отговаряше за работата си пред заместника му. Занапред ще има повече права.

 „Досега ако има сигнал или е заподозрян главният прокурор, негов подчинен го разследва и му докладва. Затова разкриваме това звено - разследва и не докладва. Не докладва и в хода на разследването”, заяви премиерът Бойко Борисов.

 В първия вариант на предложението беше заложен контрол и над двамата шефове на върховните съдилища. Според Венецианската комисия обаче това е излишно.

Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми - правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма да се търси наказателна отговорност на председателите на ВКС и ВАС, но ще може да бъде реализирано разследване на главния прокурор. "Така ще докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии”, мотивира предложението си Кирилов. 

„Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", каза още премиерът.

„Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор”, допълни Борисов.

18 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам