Кабинков лифт може да свърже Свищов и Зимнич до 3 години, ако се осъществи идейния проект на румънската асоциация за трансгранично сътрудничество РОМФРА, съобщи нейният член Сорин Сворде във Велико Търново.
Реализирането на тази идея ще даде силен тласък както на мобилността на работна ръка, така и на икономиката по оста Велико Търново – Александрия – Свищов, категоричен е Сорин Сворде, който е инициатор на идеята. В момента връзката между градовете на двата бряга на Дунав се осъществява с малко корабче, което се движи три дни в седмицата.
Идейната фаза на проекта е в напреднал стадий – засега има принципно съгласие от общините Свищов и Зимнича, на областната управа на област Телеорман.
Следващата година ще се кандидатства за финансиране с близо 1,5 млн. евро на предпроектно проучване за възможностите за реализация. Самото проучване ще продължи около година, а от резултатите му ще стане ясно колко ще струва самия лифт. По предварителни данни то може да бъде между 30 и 40 млн. евро, коментира Сорин Сворде. /БЛИЦ