Клеветническа кампания срещу България организираха британски медии. В BBC, в. “Дейли Мирър” и др., излязоха редица материали, основани на невярна информация, хвърляща кал по имиджа на родния туризъм и хотелиерския бранш у нас, пише "Труд". 

Става въпрос за обвиненията срещу хотел “Калофер” в “Слънчев бряг”, според които той е котило на зараза с легионерска болест и в резултат двама британски туристи са се разболели и починали.

Отрицателни излязоха обаче резултатите от всички над 50 проби, взети от хотела и анализирани от: Регионалната здравна инспекция в Бургас, Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, две независими акредитирани лаборатории, едната от които – международна, Министерството на туризма, Агенцията по храните, Община Несебър.

Отрицателни са и пробите, взимани от хотела от началото на сезона като се оказа, че в Слънчев бряг легионерска болест няма (инфекциозно заболяване, което основно се предава чрез вдишване на легионелите чрез водни капчици от душове, охладителни кули, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.; най-често предизвиква пневмонии, като смъртността достига до 10%).

Последните проверки са направени на 26 август. През последните два месеца сме правили поне седем проби, всички са отрицателни, коментира д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас.

Близките на единия от починалите британци, на база предположения, са поискали обезщетение от туристическата агенция “Джет ту Холидейс”, която довела двамата пострадали в България. След получен отказ от британския туроператор, започва и медийната атака срещу страната ни, която отразиха и други европейски медии, включително българските.

Всичко това е в нарушение на правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, и според която цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални. Това посочиха в официална позиция от здравното министерство.

Предполагаемият случай за страната ни беше разнесен из чуждите медии, включително от CNN, без доказателства, а в същото време само за миналата година по данни от експерти в Европейския съюз са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, около 700 от тях са починали, но всички тези случаи не са популяризирани и не са публикувани нито лицата, нито местата за настаняване, където те са отседнали.

Това се посочва в писмо изпратено до британските медии от хотел “Калофер”, заяви управителката Галя Кирова.

Какви ли не попари сме яли през годините. нарочват ни за всевъзможни грехове, скъсват ни от проверки, а накрая се оказва, че проблемът не е при нас, коментираха пред вестника и местни хотелиери от комплекса “Слънчев бряг” във връзка обвиненията за легионерска болест.
 
Позиция
„Калофер” с писмо до чужди редакции*

“Бяхме инспектирани от РЗИ, което се изрази в цялостна проверка на съществуващата и водена от нас превантивна програма за борба с легионерска болест. Проби за наличие на легионела са взети и изследвани в две акредитирани български лаборатории.

По настояване на туроператора беше извършен независим одит от международна акредитирана агенция. Бяха взети от тази агенция и българска акредитирана лаборатория едновременно множество проби от помещенията в хотела. Всички проби и на българските и на чуждастранните лаборатории са отрицателни за наличието на летионела.

Водената от хотела Програма за установяване на риска, контрол и превенция на болестта “легионела” на територията на хотела и предприеманите химически и физически мерки за превенция и борба с легионелата, са оценени от независимия одитор и от българския експерт към Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet) като правилни, адекватни и в необходимия обем.

Като допълнителна и изключително превантивна мярка от 2018 г. в хотела е инсталирана модерна немска система за допълнително обезаразяване на топлата и студената вода с хлорен диоксид.

От началото на летния сезон от хотела са взети и изследвани общо над 50 проби от български и международни лаборатории от стаи, бойлери, общи помещения, кухни, басейни, поливни системи и др., а последните проби са от 15.08.2019 и всички те са отрицателни.(…)

Изказваме огромна благодарност на Националния център по заразни и паразитни болести, Министерство на здравеопазването и Министерството на туризма за извършените от тяхна страна констатации, предписания и оказана подкрепа”.

*Публикуваме писмата с незначителни съкращения