При жегите хората да избягват да излизат в обедните часове. Ако това се наложи, да го сторят с автомобил, в който има климатик. Това съветва Ромуалдас Каминскас, специалист "Мениджмънт на бедствията" към БЧК в ефира на Нова.

Той добави, че в краен случай, ако трябва да излезем, трябва да стоим на сенчестите части, да носим шапка и слънцезащитен крем. Същевременно е важно да имаме в себе си вода и да пием повече от 2 литра дневно.

По думите му, да газираните напитки и тези с кофеин лъжливо утоляват жаждата, а всъщност само увеличават желанието ни да пием още и още.

Запитан как да се пазим от гръмотевични бури, Каминскас каза: "Когато сме сред природата, е добре да стоим далеч от самостоятелни високи дървета. Разстояние трябва да е над 2 пъти от височината на дървото".

"Ако сме в колата, трябва да свалим антената от автомобила, той да е далеч от електропроводи и високи дървета. Да вдигнем прозорците и да изчакаме вътре в него. Ако пък сме в градска среда, е добре да влезем в жилищна сграда или мол, защото те са с добра мълниезащита", уточни той.