Попълнете търсена ключова дума или фраза

Как хората в тези 12 страни избират коледни елхички?

https://blitz.bg/obshtestvo/kak-khorata-v-tezi-12-strani-izbirat-koledni-elkhichki_news713778.html Blitz.bg

Заснежената кралска елха е посипана със сняг, клоните са натежали и са обърнати надолу – така както става в природата при повей на вятър или падане на преспи

София, България 08 Дек. 2019, 07:45 422 прочита 0 коментара

Изборът и украсяването на коледна елха е традиция в цял свят. Има обаче различия в предпочитанията към цвят, форма, големина, украса, както и в бюджета, който отделят семействата в различните страни в Европа.


Това заявяват от единствената фабрика за производство на елхи на Балканите, която се намира в гр. Раковски, по повод неформално проучване в 12 страни: България, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия, Босна, Херцеговина, Словакия и Чехия.

Най-популярният цвят във всички 12 страни и тази година е зеленият. Най-много се търсят елхи, които наподобяват естествените.

Семействата предпочитат както класически зелен цвят, така и различни нюанси на зеленото.

Любопитно е, че в държави като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия семействата избират един и същ цвят както за елха, така и за украса – нещо, което не е характерно например за държавите на Балканите.

На второ място са „заснежените“ елхи. Заснежената кралска елха е посипана със сняг, клоните са натежали и са обърнати надолу – така както става в природата при повей на вятър или падане на преспи.

„Заснежени елхи“ най-много се търсят в Австрия, Унгария, Чехия, Словения и Словакия; радват се на интерес и у нас.

„Снегът“ за заснежената елхичка „съхне“ в специални производствени помещения, при специална температура. На цветни елхи – в червено, синьо, розово, оранжево – все още се спират семейства и търговски центрове в Македония и Хърватска, макар че модата им като че ли вече отшумява.

Най-популярният модел елха през 2018 г. в 11 от 12-те държави е 3D елхата. Тя е най-близо до естествената и прилича на борчетата в скандинавските страни. 3D елхата е зелена, обемна, с триизмерни иглички и наподобява истинска както от 2 метра, така и от 2 см разстояние. Вторият най-предпочитан модел елха е „жилковата“. Това е и най-търсеният модел в Румъния.

Българинът отделя повече средства за покупка на коледно дръвче - средно между 100 и 110 лева, което е около 10% повече отколкото миналата година.

Приблизително толкова средства заделя и едно семейство в Румъния, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина (50-55 евро). Около двадесет процента повече - в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватска (70-75 евро), а най-много – в Словения и в Австрия (110 евро).

Семействата инвестират все по-големи суми в коледни елхи, като сe заличава разликата между столиците и останалите големи градове.

Кога се украсява коледната елха?

Задържането на температурите високи влияе на търсенето: при по-топло време семействата отлагат покупката и украсяването на елха и обратно – при студено време и сняг семействата се снабдяват с коледна украса по-рано.

Като правило, в Хърватска, Унгария, Австрия, Словения, Словакия и Чехия елхата се украсява още в средата на ноември и се прибира след 20-ти януари.

В Сърбия, Македония, България, Румъния, Босна и Херцеговина елхата се украсява по-късно, в началото на декември, и украсата се сваля по-рано, 6-15 януари.

Най-важният критерий за избор в 12-те държави е визията на елхата, външният ѝ вид. Семействата държат най-много на това елхата да е „реалистична“ - максимално близка до естествената. На второ място е критерият височина, а на трето – цена.

Във всички 12 държави най-често поръчваната елха е висока 2.20 метра. Тенденцията е елхите да са все по-високи и все по-близко до естествените.

Новост в Хърватия, Сърбия, Македония и Словения е търсенето на елхи за външни условия, като семействата ги поставят на двора, в градината пред къщата и украсяват с LED светлини. За България все още такава тенденция няма.

Семействата сменят своята елха най-често на 5 години, а най-рядко – след десетата.

Все повече внимание се обръща на съхранението на елхата, като в Централна и Западна Европа има ръст в търсенето на аксесоари за това. Онлайн ръст на продажбите на коледни дръвчета се наблюдава ежегодно, във всяка една от 12-те държави.

Най-голям е този ръст в Хърватия, Словения, Австрия и България (15% за 2018 г. спрямо 2017 г.).

Фабриката в гр. Раковски е единствена на Балканите за производство на коледни дръвчета и украса. Над 70% от производството се изнася в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия и др.

През 2018–2019 г. са инвестирани 250 000 евро в специализирано технологично оборудване, включително за 3D eлха и „заснежена кралска елха“.

Проучването е за периода ноември 2018 – ноември 2019 г. В него са използвани данни от директни продажби на фабриката в Раковски към организации от публичния и частния сектор, както и анализ на „ГРИПС“ на продажбите на коледни дръвчета към краен клиент чрез вериги магазини, специализирани търговски обекти от типа на DIY, обекти за продажби на едро и др. в 12 страни. Проучването е неформално.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам