Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е вторият най-голям вносител в Световната здравна организация (СЗО), като за периода 2020-2021 г. е внесла 584 милиона долара . Приносът на фондацията на вече бившето семейство Гейтс на практика е по-голям, тъй като тя участва чрез други организации, например основания от Гейтс Глобален алианс за ваксини и имунизации (ГАВИ), съобщава БТА.

Участието на САЩ във финансирането на Световната здравна организация (СЗО) е намаляло с 25 процента по време на коронавирусната пандемия, показват предварителни данни. Значителният спад спрямо предходния двегодишен период произтича от орязването на вноските, решено от бившия президент Доналд Тръмп.

Понастоящем обаче САЩ вече не са най-големият вносител в СЗО. От това място постепенно ги е изместила Германия чрез превеждането на над 1 милиард долара за двегодишния период.

На второ място по размер на предоставените средства е фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която е внесла 584 милиона долара за 2020-2021 г., като значителна част от тях са били похарчени за глобална програма за изкореняване на полиомиелита (детския паралич).

Приносът на фондацията на вече бившето семейство Гейтс на практика е по-голям, тъй като тя участва чрез други организации, например основания от Гейтс Глобален алианс за ваксини и имунизации (ГАВИ). Справка може да се направи на сайта на СЗО (www.who.int) - About WHO, Accountability, Budget, Contributors. Най-новите данни са от третото тримесечие на 2021 г.

При все че е една от най-големите агенции на ООН, СЗО, която се финансира чрез задължителни вноски от страните членки и от дарения, непрестанно търси средства на фона на повишаващите се очаквания към нея, особено от началото на пандемията.

Бил Гейтс обяви плана си за приключване на К-19 пандемията в срок от...

В стремеж да увеличи ролята и да засили правомощията на организацията в глобален план, генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който ще бъде преизбран за втори мандат през май, настоява за ключова реформа във финансирането й, отбеляза Франс прес.

За периода 2020-2021 г. СЗО е разполагала с 5,84 милиарда долара, което според предишни изказвания на д-р Тедрос Гебрейесус се равнява на бюджета на "средноголяма болница в някоя от развитите държави". За 2022-2023 г. агенцията има на разположение 6,1 млрд. долара.