Неваксинираните здравни работници продължават да се тестват за COVID-19, за да могат да отидат на работа. В една от болниците в София и днес част от служителите дойдоха по-рано за смяната им, тъй като нямат зелен сертификат, съобщава Нова телевизия.


„Лекар от спешно отделение извършва манипулацията, която трае 10 секунди. До 10-15 минути има резултат, след което здравните работници се допускат на работа. Ваксината е личен избор. Спешното ни отделение е разделено на 2 части – за заразени с коронавирус и за здрави пациенти.

Всеки пациент в чистата зона подлежи на тест. За съжаление, в момента COVID отделението ни е запълнено на 100%”, заяви мениджърът на регистратурата в лечебното заведение Александър Илиев.

В същото време Министерството на здравеопазването предостави 600 000 антигенни тестове на регионалните здравни инспекции в страната.

От тях може да се възползва всеки, който иска да се изследва за COVID-19.

"Общо за страната разполагаме с над 20 000 теста, в София са 10 000, които ще бъдат напълно достатъчни за следващата седмица. дори да свършат, имаме уговорка с РЗИ", заяви диеркторът на верига лаборатории д-р Благовеста Пенчева.

Доплащането на процедурата е 10 лева, като в нея се включва регистриране на пациента, извършване на теста, валидиране на резултатите и изпращането им към Националната здравноосигурителна система, обясни още тя.