Фокусирането на цялото внимание върху въпроса дали преболедували трябва да се ваксинират, въпреки че е от значение за определена част от обществото, изобщо не е важно в момента.

Изобщо! Има немалко повторно заразени (данни от колеги от всички болници, с които съм в контакт), но те не са най-голямата група. Да водим ожесточени дискусии за малка тема и да вкарваме цялата енергия там е до голяма степен загуба на време. Това коментира д-р Аспарух Илиев, завеждащ лабораторията в Берн.

"Най-важно е да прекратим изключително острото нарастване на заболеваемостта и на смъртните случаи, голяма част от които са от неболедували до момента хора. Кривата на нарастване е много остра и вече е ясно, че тази вълна ще е по-висока от предишните две (вижте диаграмата). Много далеч от какъвто и да е стаден (групов имунитет) - абсолютно неоснованите на научни данни предположения, че едва ли не всички са изкарали Ковид, не се потвърждават по никакъв начин от високия брой болни", уточнява той.

"Има още много "слама" и тя гори. Сертификатите са добър ход в момента въпреки лошото приложение (никаква подготовка), идват късно, но ускориха ваксинирането и накараха хората да се тестват легално. Естествено, че можеха да се приложат по-умно, но в момента трябва просто да се справяме с наличните, доста органичени ресурси. Всички усилия трябва да са в контрол на мерките, контрол на носенето на маски, само събирания след тестове и сертификати за ваксиниране, и ваксиниране, непрекъснато. И фокус върху важните въпроси", подчерта още д-р Илиев във фейсбук пост.