Всичко започна от там, че хората,  които в момента карат ски в планината, се оплакаха, че няма къде да отидат до тоалетна.

Всички заведения са затворени, няма  къде да влезеш в тоалетна.  (В София е същото – заведенията не работят, нищо не е отворено, няма къде да се отбиеш в тоалетна. )

„Понеже не медицинската логика управлява положението, затварят поголовно всички заведения. Заведенията горе в планината спокойно могат да работят – защото горе в планината няма зараза. Не може и да се получи”, разсъждава Титко Маринов, управител на малко заведение в Пампорово.

По този повод си спомних за стария доктор Ваньо Контев. Казвал го и преди 50 години – „на 2000 метра височина няма вируси, няма зарази. На тази височина няма как да се заразиш, въздухът е идеално чист.”  

Един път, когато група туристи се изкачили заедно с доктор Контев на планината, той бил категоричен, че от простуда горе в планината няма как да се разболееш.

И за да даде доказателство за това, той им демонстрирал експеримент. Вечерта легнал на голямата маса в трапезарията на хижата и останал там да спи при отворен прозорец . Всички от групата били облечени с дебелите си  дрехи. А той легнал само по моряшката си фланелка. Нито се разболял, нито нищо. Защото, както вече обяснил, на тази височина няма зарази.

Интересно разказваше старият доктор. Бил болен, идват лекари вкъщи, майка му плаче, пристигат роднини. Почти в безсъзнание, момчето чуло как жално плаче  майка му от страх да не умре и напънал всичките си сили, да я успокои, да й пошепне, че ще оздравее. Оттам започнал обратът в болестта и оздравяването му. Оттам тръгнало и желанието му да стане лекар.

Доктор Контев беше убеден, че духът на човека играе голяма роля при болестите.Навремето, още като млад лекар, искал да разбере кога и защо настъпва смъртта. Стриктно наблюдавал болните, правел аутопсии. Питал се защо една жена на 70 години без никакво фатално заболяване е умряла, а друга на нейните години с няколко болести, от които всяка може да доведе до фатален край, продължава да живее.   

Смятал, че  теорията за програмираната смърт на нашите човешки клетки явно има важна роля.

Същият доктор Контев обичаше да обяснява на пациентите си с образно мислене,  например: двата нерва, които командват сърцето и стомаха са като два впрегатни  вола и ако единият избърза, а другият изостане се получава гастрокардиален синдром. Стига се до  пристъп, тахикардия.

Съветваше, ако сте нервирани, да не започвате да се храните  - нито по обяд, нито на вечеря. Ако видите, че се нервирате от всяка забележка или невинен въпрос, да отидете на преглед, нещо в организма ви не е наред. Съветваше никога да не преяждаме: „По-добре ден гладен, отколкото ден преял.”

За сърцето казваше: „Моторчето ще работи добре, ако преценяваш според шепите си количеството  храна, което  си изял, ако  се усмихваш и хвалиш околните . Всеки човек има положителна страна. Така  насърчаваш  и неговото здраве.”

Савка ЧОЛАКОВА , БЛИЦ