Ранната инспекция на новостроящите се пътни съоръжения на премиера Бойко Борисов и вицепремира Томислав Дончев из България продължава.

Във Фейсбук министър председателят излъчи как вървят строителните работи по обходния път на Габрово. Там, по думите на Дончев, се строят уникални за страната съоръжения. 

"Току що се качихме от пътя Севлиево-Габрово на обходния път на Габрово. Зад нас трасето идва от пътя от Велико Търново, пред нас отиваме в посока прохода Шипка и към трасето, където, надявам се скоро, да започне пробиването на големия тунел. 

Предстои да минем през двете най-сложни съоръжения, част от обходния път на Габрово. Това е голямата естакада над язовир Синкевица и над 500-метровия тунел под така наречения Бакойски баир. Изключително сложно съоръжение, едното и другото. Това, което усложнява нещата е, че пътят трябва да е готов в рамките на година. За нещастие поради промени в законите, свързани с възможността на държавата да отчуждава, проектът беше забавен през 2013-2014. В момента строителите работят на пълна пара, още повече, че са останали само довършителни работи.Сложно съоръжение в планински условия. Вече имаме строители, които могат да правят високи магистрали и дълги тунели, което си е национален капитал. Най-важното е, че извежда бързо и безопасно целия трафик на Габрово. Преди 10 години целия трафик от Хаимбоаза бе вкаран в Габрово", каза Дончев, коментирайки строящата се инфраструктура. Това е вертикалата Юг-Север, каза на свой ред Борисов. Това е коридор 9, който трябва да е приоритет, добави Дончев. На огромния мост Борисов бе причакан от напористи журналистки. Те му се оплакаха, че трудно се пътува по чакъла, който е положен, за да може върху него да се постави бъдещия асфалт. Борисов им отговори: "Е нали затова го правим асфалт, за да може габровци да карате добре".


По-късно днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев ще са гости на Севлиево по повод откриването на обновен завод и 85-ата годишнина на завода.

Модернизацията е свързана с автоматизация на производствените процеси и подобряване на условията на труд в завода за санитарна арматура, който води началото си от 1934 г.