В събота Посолството на САЩ изненадващо благодари на държавното обвинение за острата му позиция срещу откровено сексистките, дискриминационни и обидни изказвания на лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов по адрес на вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

Миналата седмица от трибуната на парламента, превърнал се през последната година в разграден двор, Костадинов целенасочено „обърка“ името на вицепрезидента Камала Харис, наричайки я „Камила“. Странно е, че адекватна реакция не последва от председателя на Народното събрание Никола Минчев, който можеше да накаже Костадинов, вместо само да го поправя.

Реакция последва обаче от българската прокуратура. Прокуратурата даде знак на политиците, че не може да подчиняват поведението си единствено на популизма и трупането на рейтинг. Оказа се, че тя е една от малкото институции, която държи сметка за принципите и ценностите, които държавата ни трябва да отстоява като член на Европейския съюз и НАТО. Реакцията на прокуратурата е ясен знак, че радикализацията в политическото говорене придобива опасни нива и несъмнено това не трябва да се подминава.

Последвалата благодарност и споделяне от страна на американското посолство на позицията на държавното обвинение е признание, че прокуратурата наистина е пазител не само на закона, но и на човешкото достойнство и морални ценности. Позицията на дипломатическото представителство обаче съдържа още знаци.

Първо - за пореден път рухнаха опорките на представители на настоящата власт, начело с премиера Кирил Петков, че прокуратурата и лично главният прокурор Иван Гешев не били приемани от Европа и САЩ. Само за седмица Гешев развенчава на два пъти подобни пропагандни твърдения. Преди десет дни главният прокурор участва заедно с колегите си от Европейския съюз в голям форум в Сицилия, а сега и американското посолство му изказва благодарност за позицията на прокуратурата по повод поведението на Костадин Костадинов.  

Вторият знак за ужас на политическите лилипути, които осмислят съществуването си чрез атаки срещу държавните обвинители, е че изглежда САЩ не разглеждат прокуратурата като институция от „Сталинистки модел“.

Куриозното е, че реакцията на дипломатическата мисия остана „незабелязана“ от либерални медии, собственост на олигарси, които от години водят информационна война срещу българската прокуратура. Дори и лек намек от чужд  дипломат срещу прокуратурата нямаше да бъде пропуснат да се употреби за целите на хибридната пропаганда.

Сега същите „свободни“ медии обаче гузно замълчаха. Те не просто неглижираха признанието към омразния за олигарсите главен прокурор, но индиректно подкрепиха грозното изказване на Копейкин, който единствен от лидерите на парламентарно представените партии оправдава руската агресия в Украйна.

Позицията на американското посолство трябва да се разглежда  не само като признание към прокуратурата, но и като дипломатически знак срещу политиците, които заливат обществото с отвратителна и изпълнена с омраза реторика. Когато народни представители ползват език на омразата и прокарват сексистки реплики от „сърцето на Републиката“ - трибуната на Народното събрание, значи демокрацията и ценностите, които държавата ни е приела да споделя като част от евроатлантическото семейство, са в опасност.

А прокуратурата и главният прокурор Иван Гешев се оказват най-доверен партньор в опазването им, напук на желанието на определени политически сили да представят фактите превратно. Време е обаче политиците у нас да си „сверят часовниците“, за да не изостават.