Съдбата на Партийният дом е един от казусите, които наследи новият кмет Здравко Димитров. Докато неговият предшественик Иван Тотев бе по-скоро за бутането на зданието, с всички необходими процедури за него, то Зико смята, че тази сграда трябва да остане и да се обнови.

Това означава, че искането на от фондация „Дом за Пловдивската опера” да вземе терена, за да се построи върху него нова сграда на операта, ще претърпи крах. За обновяването на сградата имаше проведен конкурс за идеен проект, като той бе спечелен от Обединение „22 век”. До подписването на договор за технически проект така и не се стигна, тъй като цената се струваше твърде голяма за предишната власт, пише TrafficNews.

Разчетите за реконструкцията тогава на Партийния дом, за да добие съвременен вид и да има всички мерки за безопасност, бяха за около 12 млн. лева. Причината бе, че сградата имаше задължителни предписания за конструктивното ѝ укрепване, което влиза във въпросната цена.


Идейният проект включваше пълна промяна на външния вид на сградата. Сред предложените идея беше повдигнатият перпендикулярен на Главната паралелепипед да е с нова по-артистична визия.

В проекта това бе направено, чрез панорамният асансьор, изведен като архитектурен елемент в източната част на фасадата като успоредна линия на южната страна на Античния форум. С него посетителите ще могат, без да влизат в сградата, да стигнат панорамното кафе, решено на две амфитеатрално разположени нива.Фронт-офисът или обслужване на едно гише е предвиден в партерното пространство от южната страна на сградата. В проекта бяха заложени още художествено осветление, енергийно ефективни мерки от клас А, най-модерна климатизация, изграждане на фотоволтаици върху покрива на ниското тяло, реконструкция на вътрешните помещения.

Общината търсеше и финансиране чрез Националния Екодоверителен фонд, но така и не се стигна до договорка, след като Община Пловдив изостави проекта.Здравко Димитров все пак смята, че администрацията на общината трябва да бъде изведена от Главната улица. За помещенията в Партийния дом обаче може да се намери друго предназначение, още повече, че в съседство се очаква тази година да започне ремонтът на Концертна зала.