Какво да правим при неочаквана среща с мечка – на този въпрос отговарят от природозащитната организация WWF. Във връзка със сигнали и запитвания относно появата на мечка в Чепеларе, на страницата си във Facebook специалистите публикуваха и насоки за избягване на контакт с животното.

Не правете опити за доближаване и/или снимане на мечката, ако я забележите, съветват експертите. Изхвърлянето на отпадъци само на регламентирани за целта места и да не се оставя достъпна за мечките храна пък са две от нещата, които ще ни помогнат да избегнем нежелана среща с животното.

От WWF информират, че техният експерт от „Спасителен мечешки отряд“ Владимир Тодоров следи ситуацията в Чепеларе. Вчера е бил поставен и пастир на мястото, където мечката е бутнала четири кошера, отбелязват от организацията.

„Продължаваме да следим какво се случва, да говорим с местните и да съдействаме с информация и насоки за превенция на бъдещи конфликти. Нашата позиция е против непременното издаване на разрешително за отстрел на мечката, преди да бъдат положени усилия за прогонване ѝ", посочват още от WWF.