В исторически план Мария Габриел получи най-много гласове, дори повече от Германия, което е повод за гордост. С новия й пост се повишава и нашата сила и влияние в ръководството на ЕНП.

Това сподели в интервю за предаването ''Плюс-минус'' в ефира на Нова телевизия евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев по повод избора на Мария Габриел за заместник-председател на Европейската народна партия, за чието назначение БЛИЦ вече съобщи.

По думите на Ковачев по този начин България ще може да поиска тези политики, които са важни за нас, като например членството ни в Шенген и чуждестранните инвестиции.

,,ЕНП винаги е заставала зад нашия интерес, но сега влиянието на България ще е толкова голямо и ще имаме повече възможности да отстояваме нашия интерес'', посочи българският евродепутат.

По отношение на Еврозоната Ковачев разясни, че Европейската централна банка е независима институция и политическите партии не могат да оказват влияние по този въпрос.

,,Министерството на финансите и в частност Владислав Горанов най-добре знае кога България би могла да влезе в чакалнята на Еврозоната'', добави Андрей Ковачев.

Относно избора Доналд Туск да оглави ЕНП Ковачев коментира, че той е човек с богат политически опит, който би могъл да изведе партията на глобалната сцена, тъй като има ясни послания.