Какво представлява изследването „ Пълна кръвна картина ”? Кръвната картина е първото изследване, с което започва диагностиката на почти всички заболявания, отклонения и нарушения в тялото. Точно поради тази причина тя е задължителна част от профилактичните прегледи на бебета, деца и възрастни.

- Най-добре е да ви вземат кръв за изследването сутрин на гладно.

Но това невинаги би могло да се спази, тъй като се приемат и пациенти по спешност.


А за биохимичните изследвания и за проверката на холестерола е важно те да се направят след 12-часов глад. Поради това докторите съветват пациенти да вечерят най-късно в 20 ч.

 

- Докторите са категорични, че наркотици въобще не трябва да се вземат. И добавят, че ако се налагат кръвни изследвания, то дрогата със сигурност би могла да им повлияе. Същото важи за някои медикаменти, които вземат диабетици например.

За да се постави точна диагноза, резултатите от кръвната картина е нужно да се разчитат комплексно. Това обясни д-р Зорка Рамшева от ВМА. Специалистката добави, че новите апарати следят 28 показателя, като сред основните са :хемоглобин, левкоцити, хематокрит, еритроцити, тромбоцити и др.

- Хемоглобинът е "пълнежът" на еритроцитите (червените кръвни телца), които "носят" кислорода в тялото.

Хемоглобинът има значение за окислението на кръвта в мозъка, сърцето, белия дроб. Нивото му дава също така и информация за желязото в кръвта, ето поради това е нужно да е задължителен елемент на изследването.

Хемоглобинът е важен показател за появата на анемии и кръвоизливи. Анемиите могат да бъдат остри и хронични. Първите настъпват при траен и ясен кръвоизлив.

- Еритроцитите (носителите на хемоглобина) се повлияват от пола, възрастта, надморската височина, храната и др. Болестното увеличаване на броя им първо издава заболяването еритремия, а това състояние се наблюдава при хронични белодробни болести , вродени сърдечни пороци, загуба на голямо количество течности и др.

- Левкоцитите , или така наречените бели кръвни телца, задължително се изследват при съмнения за някаква инфекция. Задължително се изследват на гладно, понеже след хранене е възможно нивото им фалшиво да се е повишило, което да повлияе на диагностиката.
Това е показателят, който е нужно да се следи в хирургичните кабинети, а издава апендицит, перитонит, гинекологичен проблем, жлъчна криза и др. Започнат ли да се понижават, то инфекцията отшумява.

- Хематокритът е показателят , който показва наистина ли кръвта е разредена или е по-концентрирана. Ако той е нисък, това говори за силното й разреждане, понеже има много малко кръвни телца. Показателят е изключително важен за хирурзите и за терапевтите. По него се разбира дали се налага кръвопреливане или болният кърви, като по този начин се подпомага диагностиката. В доста случаи хематокритът се пренебрегва като показател, а за определени случаи е ключов.

- Тромбоцитите са друг важен елемент на кръвта. Те са от значение за кръвосъсирването. Броят им издава дали да се налагат противосъсирващи препарати, а високият им брой показва, че има наличие на тромб .

"Новите хематологични апарати са с така заложени параметри, че се разбира не само броят на формените елементи на кръвта, но и какъв е "пълнежът" им, функционалното им състояние и др.", коментира още д-р Зорка Рамшева.

-Т. нар. утайка , или скоростта на утаяване на еритроцитите за един час, е сред показателите, които издават възпалителен процес. Напоследък доста се говори за отпадането на този показател, тъй като има нови като С-реактивния протеин, който доста по-рано издава възпалителния процес. "Но тъй като утайката най-късно се позитивира при такива условия, но и най-късно се нормализира, което означава отминаване на опасностите, клиницистите много държат на нея", категорична е д-р Рамшева. По-просто казано - утайката не може напълно да се измести от новия тип изследвания.

Д-р Рамшева посъветва, когато ще се правят биохимичните изследвания , както и на холестерола, хората да не ядат 12 часа. "А не да пийнат някоя и друга чашка с ядки и да си мислят, че не са яли. Напротив ядките влияят на мастната обмяна и могат да променят фалшиво резултатите", заяви докторката.

Съвети, предхождащи изследавнето на пълната кръвна картина

 

Пробата се взема след 10-15 мин покой

Д-р Зорка Рамшева е началник на клиничната лаборатория във ВМА:

- Има ли специални изисквания към хипертониците, когато отиват на кръвни изследвания, д-р Рамшева?

- Не, да продължат да пият препаратите си по схема и сутрин спокойно да се подлагат на изследвания. Медикаментите им въобще не оказва влияние върху кръвната картина.

- Някакви други препоръки?

- Има, но те не се спазват. Пациентът сутрин бърза да дойде при нас, качва етажи и дето се казва, не си е взел въздух, но сяда да му вземем кръв. Това въобще не е редно. Тя е необходимо да се вземе поне след 10-15 минути покой! Даже идеалната поза е легнало положение, тъй като така се осигурява нормално кръвоснабдяване на органите. Моят съвет е пациентите поне да поседят за 10-15 минути, преди да влязат в кабинета.

- Психическото състояние оказва ли влияние върху резултатите - например налегнала пациента любовна мъка или уволнение?

- Подобни стресови моменти най-малкото могат да повишат нивото на кръвната захар. Най-малкото. Тъй като кръвоснабдяването, секрецията на различните клетки, всичко това е подчинено и се ръководи от мозъка. А ако той е в стрес, то няма как да се избегне влиянието му върху различните показатели. Тук искам да обърна внимание върху изследването на т. нар. простатно специфичен антиген. Това е показателят, който индиректно издава каква е функцията на простатата. Всеки път интерпретацията на резултата трябва да бъде заедно с уролог. Задължително изследването да се направи преди туширането, тъй като при последното може да се стигне до фалшиви резултати. Затова да минат 2 седмици, за да има реални резултати.