В древноегипетската Книга на мъртвите се казва, че украшенията с камък от малахит имат вълшебни свойства.
В една от най-популярните славянски легенди се разказва са Медната гора и малахитовото ковчеже, което изпълнявало желания.
Приказката е много популярна в Русия, където залежите на уралски малахит превърнали страната в сензация през 18-и век. Но още през 4000 г. пр. Хр. древните египтяни са добивали малахит от Синайския полуостров, за да създават амулети и религиозни фигури от зеления минерал.
Според легендите на древните египтяни малахитът е пуснат на земята от богинята на небето. Вярвали, че малахитът се е появил под формата на зелени звезди. Голяма част от бижутата на фараоните били с малахит, за да бъдат защитени от злите сили.

Вечерта, за да получат прозрение и да вземат важни решения на сутринта, слагали зеления камък близо до главата си, преди да заспят. Най-добре изработените украшения от малахит са на близо 9000 години и са открити на територията на днешен Ирак и Израел. Тези бижута се радвали на голяма почит още в Индия и Китай.

За истински шедьовър обаче се смята Малахитовата зала в музея Ермитаж. Тя е определена като най- богато украсената дворцова зала в света.Колоните на храма Света София в Истанбул също са облицовани в малахит, за да се сбъдват молитвите на вярващите. 
Източник: sanovnik.bg