Николай Гьоргов е сред най-галантните мъже в бургаския психодиспансер. Канибалът от Голямо Буково, община Средец /Грудово/, който през 1994 година уби и разфасова двама свои съселяни и изяде вътрешностите им, не представлява никаква заплаха за психичноболните.
Момичетата в болницата го обичат. “Той е добър. Черпи ни с цигари и не вярваме в лъжите, че е човекоядец”, разказаха за Николай пациентките, хоспитализирани в диспансера. Гьоргов страда от остро психиатрично заболяване - шизофрения от параноиден тип и не може да носи наказателна отговорност за действията си. Той трябва да бъде лекуван медикаментозно. Когато обаче не си пие хапчетата, болният става много агресивен.
Преди около месец хората от Голямо Буково отново настръхнаха, след като 47-годишният им съселянин отново нападна човек. Драмата се разиграла в пенсионерския клуб на рождения ден на канибала. 35-годишният строителен работник Станислав Костадинов дължал пари на Николай. “Кога ще ми платиш? Ти ме излъга!”, крещял разгневеният шизофреник. След силен юмрук в лицето му длъжникът паднал на земята и протегнал ръката си, за да се защити от нов удар, но с крак лудият морски капитан натрошил костите на китката му.
Преди 14 години канибалът умъртвил по изключително мъчителен начин 52-годишен вдовец Ангел Дзирев. Трупът му бил открит, проснат пред вратата на църквата в Голямо Буково. Тялото на жертвата било разпорено, главата отрязана, липсвали вътрешности. В дома на Николай полицаи открили окултни книги с описание как се придобива свръхенергия, ако се пие човешка кръв и се консумират човешки органи. Така се породило съмнението, че Гьоргов е канибал. По време на разпитите Николай описал сам и друго убийство, извършено три дни преди да умъртви Дзирев. По разказа му потресените полицаи се натъкнали на трупа на 82-годишната Мира Великова, баба на бившата съпруга на Гьоргов. Жената била буквално разпрана.
След зловещите убийства канибалът бе лекуван в Раднево до 2006 г. Преди три години обаче Гьоргов направи опит да изнасили 11- годишно момиченце от Голямо Буково, което по щастлива случайност било спасено. От страх цялото семейство на детето се изселило. Последвали ги младите и в селото останали само старците, които нямало къде да избягат. Очакваното завръщане на психаря-убиец е най-големият кошмар за местните хора. От него обаче никой не може да ги спаси, защото в България лудите са на почит. /Марина Шиварова, БЛИЦ