Няма да бъде продължено извънредното положение, за да може обществото вече да се адаптира към ситуацията. Най-важно е да видим какво правим с икономиката и работните места. Това заяви пред Нова телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

Според него днес в парламента ще има въпрос: "Няма ли на практика това да е продължение на извънредното положение без да има официално обявено такова." Той обаче вярва, че това не е така.  

"Българската икономика претърпя щети и ще търпи още една година поне. Най-засегнат бе туризмът. Той дава 12% от БВП. Това са 15 милиарда. Ние предлагаме мерки, с които да подпомогнем този бранш", каза той. 

"Важно е да се прекратят фалитите. Не се знае дали въобще ще има сезон и затова трябва да помислим как да запазим този бизнес - и намаляване на ДДС на 5% и частично финансиране от страна на държавата на чартърните полети, ваучерите (те да са за хора, които са се осигурявали поне 12 месеца назад или пенсионерите, които са работили)", заяви министърът. 

"Държавата трябва да подпомага, за да има възвръщаемост на парите. Специалисти смятат, че парите, които бъдат наляти в този сектор, ще се върнат в бюджета. Намаляването на ДДС-то ще подпомогне решаването на още проблеми", смята Каракачанов.

"Редица държави обмислят подобни мерки. Тези неща не съм се събудил вчера сутринта и не съм си ги изсмукал от пръстите. Тези мерки се мислят точно в Италия, Гърция и други страни с много силен туризъм", обясни той. 

"Другият сектор, който е изключително важен, е този на заведенията. Той е важен от гледна точка на изхранване на населението. Едва 20% от хранителните ни продукти са българско производство", каза Каракачанов.

Според него е важно да стимулираме българското производство - плодове, зеленчуци и българско земеделие. 

По думите му родното производство към момента не може да покрие нуждите ни, но не трябва да го убиваме в момента, защото догодина ще имаме 100% внос.