Още три нови положителни проби за коронавирус са установени при работници в предприятието за играчки в Доспат, с което броят на позитивните за Covid-19 работници става 51. РЗИ Смолян изследва близо 200 контактни, предава БНР.

В община Доспат бяха въведени строги противоепидемични  мерки с решение на общинския кризисен щаб, сред които задължително носене на защитни маски на открити и закрити обществени места. От утре се затварят всички детски градини.


Нова лоша новина долетя от голямото огнище на COVID-19 в Доспат!

Кметът на община Доспат Елин Радев обяви ограниченията, които влизат в сила.

„Забраняваме на обществени места да се събират повече от двама човека, в магазините и заведенията да се спазва дистанция повече от два метра разстояние. Затваряме всички спортни площадки, спортния център, екокъмпинга, детските площадки.

Започваме дезинфекция във всички населени места пред магазини, заведения, които работят. Към всички управители на фирми изпратихме писмо да дезинфекцират ежедневно работните места и пред входовете на предприятията. Към момента вечерен час не въвеждаме, КПП-та също“, каза Елин Радев след заседание на Общинския кризисен щаб.

Временно се затваря предприятието за играчки в Доспат, в което бяха установени 48 заразени с коронавирус работници, съобщиха по-рано днес от Областния съвет по сигурност в Смолян.

Не се препоръчват пътувания от и към Доспат, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

Председателят на Общинския кризисен щаб Красимир Горов каза за броя на заразените:

„Това е много сериозна цифра. Най-вероятно заразените са много повече, тъй като заразените са контактни с близките си и просто не ми се мисли каква ще бъде цифрата оттук нататък на тези, които ще бъдат изследвани допълнително.

В Доспат става страшно, COVID-19 превзема града с ново голямо огнище

Трудно мога да кажа каква ще бъде прогнозата ми, но не е оптимистична, а е доста песимистична. Бройката ще бъде доста сериозна. Не искам да гадая. Дано да успеем с по-сериозни, по-твърди мерки максимално бързо да ограничим разпространението и сред останалото население“.

Предполага се, че заразата идва в Доспат от Сърница, заявиха от РЗИ Смолян. В цеха в Доспат работят много жители от съседни села, включително и от Сърница, където бе регистрирано огнище на COVID-19.

Информацията за новозаразените обяви по-рано днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева.

„Нямаме още точно откъде, от кои населени места са положителните лица. След като получим и тази информация, ще започнем епидемиологични проучвания на всичките лица за техни контакти, които ще бъдат изследвани и ще бъдат поставени под домашна карантина. Самите работници, които са положителни, ще бъдат на домашна изолация 28 дни под наблюдението на техните лични лекари“, каза тя.

Току що завърнали се към нормалния начин на живот, хората в община Доспат бяха изненадани.

„Не съм запознат“.

„Нормално е да се притесняваме. Ще живеем, ще спазваме карантината“.

Очаква се утре директорите на здравните инспекции на трите съседни области Смолян, Благоевград и Пазарджик да се срещнат с главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, за да се вземат общи противоепидемични мерки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!