Председателят на парламента Цвета Караянчева поведе хорото на "Лаута" след като откри фолклорния фестивал "Народен събор Пловдив", пише "Марица".  Преди това тя беше посрещната от кмета на район "Тракия" Костадин Димитров,  като домакин на фестивала, неговия колега от "Южен" Костадин Язов. Сред официалните гости бяха също председателят на Общинския съвет Александър Държиков и ресорният зам.- кмет на Пловдив Пламен Панов.

 

 

Облечени в носии девойки посрещнаха Караянчева с пита. Тя разговаря с пременените като четници от Голямоконарската чета представители на дружество "Традиция", които й показаха 200-годишни пушки и черешово топче. "Колко е тежка", изненада се шефът на парламента, опитвайки се да вдигне масивното оръжие. 

 

 

Караянчева се пробва да направи и "въртяно кафе", което също се предлага на една от сергиите, но опитът се оказа несполучлив. След като откри събора тя се разходи по сергиите, където много хора се ръкуваха с нея, а някои се подредиха и за селфи. В този момент участници във фестивала подкараха право хоро и Караянчева веднага го оглави, развявайки трикольора вместо кърпа.

 

 

 

 

 

На трите сценив "Лаута"днес и утре ще се изявяват професионални и любителски състави и изпълнители от цяла България.  В изявите участват фолклорни групи, оркестри, училища, читалища, самодейци. По алеите са подредени много сергии, предлага се скара, сладолед, а часове преди началото най-нетърпеливите се струпаха около сцените.

 

 

 

Организаторите са подготвили за всички посетители уроци по народни танци за малки и големи, хоротеки, кукерски игри, изложби на занаятчии, старинни оръжия и народни носии, концерти на фолклорни оркестри и ансамбли, битова детска работилница и много други.

Част от програмата на фестивала ще бъдат ансамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ – гр. Пловдив, Здравко Мандаджиев, оркестър „Пловдив“, оркестър „Феникс“, гайдарски състави от Чепеларе и Момчиловци, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, ансамбъл към УХТ – гр. Пловдив, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев и още много читалища, училища, пенсионерски клубове и самодейци от цялата страна.

 

 

За спокойствие на посетителите са осигурени безконтактни дезинфектаторни машини на всички входове и около сцените, предвидено е достатъчно място за свободно движение и спазване на дистанция. Организаторите препоръчват носенето на предпазни маски.

 

 

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург” в посока „Тракия” ще бъде отделена за паркинг и ще се осъществява постоянен контрол на скоростта. Участниците в движението се призовават за повишено внимание.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития 2020.