Кардиолог от болница "Св. Анна" в София разкри уникален феномен, свързан с коронавируса. 

Доц. Васил Велчев, който е началник на кардиологичното отделение там, разказва, че от времето, в което е започнала пандемията у нас, болните с инфаркт рязко са намалели, съобщава bTV.

"Като кардиолог усещам силно намаляване на пациентите, които имат остър инфаркт, това е феномен, който все още не може да бъде напълно обяснен. 

Вероятно не е една причината за това. Най-лошият вариант е хората да си седят вкъщи, да чакат и да търпят на болка, да им мине, както това се случва в Италия.

От друга страна, в София никога не е имало толкова чист въздух. Най-вероятно феноменът, който наблюдаваме, е с много фактори и ще го разберем, когато приключи. 
Като съвет - бъдете оптимисти, трябва да минем заедно през всичко това.

Стойте си по къщите, пийте си внимателно лекарствата, ако имате симптомите, не се притеснявайте да контактувате с личния си лекар", съветва кардиологично болните доц. Велчев.

Той допълва:

"Хипертонията е рисков фактор при коронавирус. Хората, които имат сърдечни заболявания, имат по-тежко протичане на самата инфекция. 

Предполага се, че вирусът дава сериозно натоварване върху сърдечносъдовата система, имат по-малък резерв да посрещнат  натоварването от инфекцията. 

По-добре е хората да внимават, за да се предотврати посещението при лекаря. От друга страна, не искаме да виждаме късно хората, които са с болни сърца, за тях правилото - стойте далече от болниците, не важи. 

Ние всички имаме уникален, нов опит. Сега определено даваме повече консултации по телефона, отколкото е нормално, но все пак, ако човек има гръдна болка, не трябва да разчита на консултации."