От днес стартира специализирана полицейска операция в цялата страна. Тя започва в Софийска област и е планирана на база анализ на катастрофите у нас от началото на годината. 

Данните на МВР сочат, че повече произшествия настъпват в малките населени места и на пътищата, които ги свързват. Проверяващите ще следят за дрогирани, пияни и неправоспособни водачи. 

В големите градове също ще има засилено полицейско присъствие, но акцентът там ще е върху уязвимите участници в движението по пътищата. Статистиката сочи, че от началото на годината са възникнали 54 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци и това налага да се работи в тази посока.

Над 13 000 нарушения са установени по време на специализирана полицейска операция, проведена от 8 до 13 януари 2021 г. с акцент пешеходците и водачите, които отнемат предимството им на пешеходните пътеки.

Санкционирани са  747 пешеходци, а 75 водачи са били наказани за отнемане на предимство на пешеходец.

Продължаваме да отчитаме голям брой водачи, които си позволяват да управляват след употреба на алкохол и наркотични вещества.

По време на операцията са установени 66 водачи, седнали зад волана след употреба на наркотици, а други 117 – след употреба на алкохол. 18 хил. са били констатираните нарушения на скоростните режими 

Операцията за контрол на пътното движение ще продължи до 20 януари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ