С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда, съобщава БНР. 

Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят доказателства.

Поредният пример е публикация, която може да бъде открита в най-малко три сайта и в която се посочва, че представител на българското правителство настоява за незабавно изземване на руски имоти по морето в полза на украински бежанци.

Твърдение: Началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, е казала, че трябва да се национализират руски имоти по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци.

Идентичните публикации  с това твърдение не посочват източник на информацията. В нея се казва още, че Лена Бориславова "се дивяла пред колегите си" на информации от медиите, че руските имоти в България като апартаменти и къщи били 500 000 на брой, като те трябвало да станат незабавно собственост на българската държава.Медията отправи следните въпроси към правителствената пресслужба:

- Казвала ли е г-жа Бориславова публично или неофициално, че трябва да се национализират руските имоти по морето и да се настант в тях украински бежанци?

- Правителството има ли планове за "национализация на руски имоти"?

- Къде дългосрочно се планира да бъдат настанявани украинските бежанци в България?

- Следният цитат принадлежи ли на г-жа Бориславова и заключението в публикацията отговаря ли на истината (правописът на цитата е запазен в оригинал - бел. ред.): "Агресора Путин разрушава домовете на украинците, ние трябва да покажем на всички руснаци, че само и единствено той е виновен за това което се случва в Украйна. Мярката може и да е крайна, но трябвало според Лена да се предприеме, защото само така руснаците със собственост по родното Черноморие ще се надигнат срещу агресора завладял тяхната страна"?

От правителствената пресслужба категорично отрекоха твърденията и заявиха, че написаното в статиите не отговаря на истината.

Журналистическа проверка също показва, че подобно намерение за изземване на частни имоти на руски граждани в полза на държавата не е съобщавано публично както  от началника на кабинета Лена Бориславова, така и от нито един представител на изпълнителната власт. 

По данни на портала ukraine.gov.bg, който непрекъснато се актуализира, към 21 април влезлите в страната украински бежанци са над 198 хиляди. От тях повече от половината са напуснали страната, а над 92 хиляди са останали в България. Близо 51 хиляди души са настанените, предимно в хотели и къщи за гости. Най-голям брой украински бежанци има по Черноморието.  

От правителствената пресслужба не отговориха на въпроса на медията къде дългосрочно ще бъдат настанени украинските бежанци, след като изтече тримесечният период - до края на май тази година, в който те могат да пребивават в хотели и места за настаняване, за което собствениците им получават по 40 лева на ден.

Същите твърдения се появиха и във Фейсбук:В интервю за "Нова телевизия" на 16 април 2022 година вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова коментира този въпрос. На 14-ата минута от интервюто тя обяснява, че правителството планира след този период бежанците да бъдат настанявани трайно в държавни бази и общежития:
 "От първия ден ние сме казали и това не се е променило, че тази мярка приключва на 31 май. Това, което имаме като програма с хотелите, е в рамките на тези 3 месеца и точно преди сезона ще приключи. В момента подготвяме доста сценарии за трайно настаняване на хората, които не са успели все още да си намерят  работа, не са успели да си стъпят на краката, да се изнесат на квартира. Тя е базирана основно на държавни бази, общежития, места държавни, които имат капацитета за настаняване на повече хора и за по-трайно, като се опитваме след това да настаним хората, които бягат от войната и които са потърсили временна закрила, из цялата страна и да го съобразим с отворените работни места, така че те да могат да бъдат успешно интегрирани в обществото".
За разлика от България, в която темата за национализацията не е на дневен ред, в други части на Европа въпросът стана изключително актуален.  
На 4 март германското правителство обяви, че национализира дъщерното дружество на руския газов гигант "Газпром" в Германия, като го поставя временно под контрола на федералния енергиен регулатор.
През март украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за принудително изземване на имоти в Украйна, които са собственост на Русия или на нейни граждани.
От своя страна преди месец Русия обяви, че планира национализация на чуждестранните компании, които са напуснали страната в отговор на войната в Украйна. Беше съобщено и за изземване на имоти, притежавани от чужденци в анексирания Крим.
Заключение
Твърдението, че началникът на кабинета Лена Бориславова, е казала, че трябва да се национализират руски имоти по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци, е НЕВЯРНО. Това потвърдиха от правителствената пресслужба. Журналистическа проверка също показва, че подобно намерение не е изказвано публично от нито един представител на изпълнителната власт.