6260 проби, 2764 нови случаи, 44.1% положителни и 213 нови починали. Къде точно е ефектът от мерките, за който говорят политиците? Спад има само на броя на тестваните.


С този пост във фейсбук от Националната асоциация на работещите в спешната помощ реагираха на очакваното разхлабване на мерките срещу COVID-19. 

6260 проби 2674 нови случаи 44.1% положителни 213 нови починали Къде точно е ефектът от мерките за който говорят политиците? Спад има само на броя на тестваните .

Публикувахте от Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ в Понеделник, 7 декември 2020 г.

От Националния оперативен щаб отбелязаха, че се забелязва положителен ефект от мерките, които са в сила до 21 декември, макар че е рано да се правят окончателни оценки. 

Премиерът Бойко Борисов обаче побърза да каже, че ограничителните мерки трябва да паднат, ако всичко е наред. Той дори обяви, че яслите и детските градини трябва да отворят още на 14 декември.

Междувременно в телевизипнно интервю математикът проф. Николай Витанов подчерта, че репродуктивното число е паднало до 0,97.

Най-високо е било то през октомври - 1,94. Той смята, че добрите данни ще се задържат, но може да има ново покачване по Коледа, когато ще си дойдат и наши сънародници от чужбина и семействата ще се съберат да празнуват.