Ако има доказателства за пране на пари защо сега се конфискуват. Това е начин да се покаже на обществото кои са приближени на Путин и да бъдат уязвени.

Ако не се докаже корупционна схема в тях ще трябва да се върнат. Това каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Около 7 млрд. долара са били необходими на Путин за поддържане на операцията в първите дни на войната. Колкото повече навлиза в Украйна, толкова повече средства ще му трябват.

Ще му трябват повече пари, за да се грижи за хората, които е превзел, допълни още Керемедчиев.Байдън каза „ние тръгваме зад вашите мръсни пари“. Защо не сте го направили до сега. Това се прави, за да излязат наяве хората приближени до руския президент, каза още той.

По думите му опитите на Путин да спаси икономиката си са безуспешни.

Той нареди на държавни и частни компании да плащат в рубли към западни фирми, което е на практика невъзможно, защото по договор е избрана друга парична единица. Вдигането на заплатите и пенсиите и вдигането на цените в Русия няма да помогне на масовото обедняване на хората. Има огромен скокообразен ръст на цените. Руската икономика влиза повече в сивия сектор. Стоките минават през контрабандни канали, които вдигат цената, отбеляза Керемедчиев.

Според бившият зам.-министър на външните работи спирането на печатането на рубли може да доведе до висока инфлация.

Според него наложените санкции не носят ефекта Путин да бъде свален.