Благодарен съм за този благороден жест на г-н Делян Пеевски и се надявам той да бъде заразителен. Това заяви пред БНТ зам.-шефът на ПГ на ДПС и председател на транспортната комисия в НС Халил Летифов. Повод пък са множеството дарения за медици и болници за борбата им с коронавируса от страна на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Той категорично отрече зад това да се крие стратегия. Летифов поясни, че нуждата от солидарност е очевидна и от Движението се надяват към името на Делян Пеевски да се добавят и други дарители, като даренията станат много повече.

Летифов увери, че даренията така сами по себе си са безкористни. "Какъв по-добър пример", каза той и даде да се разбере, че трябва да са публични, а не тайна. „Ако са скрити, това ще доведе до още повече притеснения, защото това се прави тайно“, аргументира се той. "Г-н Пеевски е един от проверяваните хора в тази държава.

Нямайте съмнение, че законът е спазен"
, отговори пък Летифов на въпроса за произхода на средствата, дали са лични или идват от фирми. Въпреки това той поясни, че нуждата от тях е реална и тези средсва са важни, както за медиците и болниците, така и за другите институции, на които Пеевски е помагал.

„Народните представители не сме взимали заплати по време на извънредното положение. Тези така наречени "безотчетни пари", всъщност са отчетни. Те са за подпомагане на дейността на депутатите“, коментира още Летифов.

Поводът пък са публикациите, че въпреки че са се отказали от възнаграждения, част от депутатите взимат между 1500 и 2000 лева всеки месец именно от тези средства. И добави: „Някои колеги ползват шофьори, други експерти за областите, в които не са толкова добре подготвени и запознати. Пак ще повторя, че народните представители заплати не сме получавали“.

Наред с това Летифов коментира и мерките на кабинета. По думите му трябва да има стратегия как да се излезе от кризата стъпка по стъпка до края на годината. Той увери, че подкрепата на мерките от страна на ДПС, не е подкерепа всъщност за ГЕРБ, а за мерките на щаба и на кабинета, които на първо място целели да се запази здравето и живота на българите. Той поясни, че всички са били неподготвени за коронавируса, а кризата е нямала аналог. Именно затова са казали, че ще оставят "опозиционната критика" на заден план, а ще бъдат конструктивни.

Той категорично отрече  ДПС да са "скрит партньор" на властта, а на българското общество. Припомни, че не веднъж са подкрепяли добрите идеи, но изтъкна, че ДПС са на политическата сцена преди ГЕРБ. А последните сега възприели част от техните разбирания и приоритети.

"Разхлабването на мерките носи опасности, но ние казахме по време на изслушването на премиера в парламента, че животът трябва да продължи. Трябва да се върнем постепенно към нормалния начин на живот. Разхлабването на мерките е и за икономическия живот. Трябва да спазваме мерките, защото запазването на здравето на хората е на първо място, но трябва и да ходим на работа. Трябва да немрим златната среда в това отношение", категоричен бе Летифов.

 "Управляващите заявиха, че мярката 60/40 е спасила 100 000 работни места. Ако това е така, то това е успех. Две са най-важните неща при тази криза - запазването здравето на хората и запазването на работните места. Мерките дадоха някакъв резултат до този момент, но ние настояваме те да продължат и да бъдат още по-драстични", каза още Летифов.

Той поясни, че се чуват много гласове, мярката да стане 60/40 или 80/20.  Каквото и да се предложи обаче е важно да се съобразим с възможностите на бюджета.

Летифов коментира и напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, който непрекъсното критикува властта. "ДПС е против войната между институциите. Трябва да се води диалог между правителство и президентство, за да намираме път за решаване на проблемите в тази ситуация", заяви депутатът.

Накрая той коментира и работата на НС и упреците на БСП, че парламентът не работи. "НС работи по правилата на извънредното положение. Тези правила ги приехме всички народни представители. Смяатам, че в скоро време ще се върнем към нормалния ритъм на работа. На никой не му е отнета думата и всеки може да задава въпроси към нас", заключи Летифов.