Европейската централна банка поставя под пряк надзор пет български банки. Какво следва?

"Явно ЕЦБ смята, че тези 5 са достатъчно представителни за българската банкова система. Като част от банковата системата в еврозоната тя е незначителна. Цялата ни банкова система е с размерите на един средно голям германски град. Не може да представлява огромен системен риск за еврозоната", обясни банкерът Левон Хампарцумян, който е председател на Българския форум на бизнес лидерите.

Той подчерта, че вече много по-трудно би имало "второ КТБ", но рискът от неправилно управление на активи съществува навсякъде.

"И в момента в еврозоната се случва банки да имат затруднения и да фалират. Би трябвало да разделяме банките на добре управлявани и не толкова добре управлявани", отбеляза банкерът.

Според него банковият сектор вече е по-консервативен, с повече капитал, значително по-ликвиден и по-подготвен за външни шокове в сравнение с 2007-08 г. В света централните банки печатат пари, за да има достатъчно ликвидност в несигурен период, посочи Хампарцумян.

"Няма никаква причина да можеш да живееш добре от една проста лихва. Защо тогава предприемчивите хора трябва да инвестират и да рискуват капитал, за да спечелят нещо, след като може просто да направят един депозит... Кой ще създава новото богатство?", заяви още банкерът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му криптовалутите създавали впечатлението, че съвсем скоро ще изместят банките от позицията им и ще станат универсалното средство за бързо и сигурно разплащане. "Оптимизмът им беше прекалено ранен", отбеляза Хампарцумян.

Вижте целия разговор във видеото.