В студиото на Нова тв се проведе горещ дебат на тема сухопътен Шенген и въвеждането на еврото у нас. Участие в него взеха кандидатите за евродепутати Андрей Новаков (ГЕРБ), Даниел Лорер (ПП), Румен Гечев (БСП), Димитър Гърдев (ИТН), Рада Лайкова ("Възраждане"). 

Кандидатите за европейския парламент коментираха какви са рисковете и ползите от влизането ни в еврозоната. Новаков от ГЕРБ и Даниел Лорер са на едно мнение - това ще донесе повече позитиви, отколкото негативи. 

Румен Гечев изброи страните, които не са приели еврото и имат по-добра развита икономика от тези, които са, като Хърватия бе дадена за пример на висока инфлация в следствие на приемането на еврото. 

Гечев заяви, че ако България влезе в еврозоната, ще трябва да плаща дълговете и на другите страни-членки, което потвърди колежката му от "Възраждане". 

Това скара кандидатите. 

"БСП не е загубила импулс за еврозоната, но трябва да влезем, когато сме готови. Сама нарушава правилата си. Има ли правило, че не трябва да надвишава БВП. Ще трябва да плащаме огромния дълг на другите страни от еврозоната", каза Лорер. 

"Единственото, което се е повишило в Хърватия са туристите и инвестициите", потвърди Андрей Новаков. 

"Има 8% инфлация, как да няма", попита Гечев.  

"Чуваме ви достатъчно. Тези хора бъркат фискална и монетарна политика - фискалната е политическо решение и всяка държава го взима. Монетарната е каква валута ще използва. ЕЦБ, която издава евро, може да гарантира дълговете, но не означава, че България ще ги плаща. Ние сме втори по най-малък дълг",заяви Лорер.  

"В Хърватия имаше изкуствена намеса след въвеждането на еврото. ЕЦБ не преследва стабилност. Чуват се принципи като "Ние ще спасим еврото, каквото и да ни струва", допълни Лайкова. 

Румен Гечев поиска да вземе думата.

"Да ви обясня сега за какво става дума - помните ли ВЦБ колко пари наля, за да спаси банките. Има пряка връзка между монетарната и фискалната политика. Това, че еврозоната е затънала в бюджети и дефицити, има пряка връзка.

Влизането в еврозоната има позитиви, но и рискове. Почваме да плащаме дълга на страни от еврозоната. ЕЦБ ще има пряк достъп до валутните резерви на България, злато за 40 млрд.", обясни той. 

Втората тема, която трябваше да дискутират кандидатите и влизането на България в сухопътен Шенген

Андрей Новаков сподели, че отдавна се занимава с опашките по границите и влизането на България в сухопътен Шенген е напълно задължително. След него думата взе Рада Лайкова от "Възраждане". 

Лорер се опита да невъзпитано прекъсне Лайкова от "Възраждане", но Виктор Николаев му припомни, че в студиото има ред. 

"В Австрия трябва да има категорична и агресивна външна българска политика, с която да настояваме да се вдигне ветото веднага. Колегите искат Европа на две скорости, но ние искаме стоките да се движат свободно. Партия ГЕРБ още не ползва всичките си лостове, за да ги убедят", каза кандидатът от ПП.  

"Какъв е този въпрос дали някой е "за" или "против" Шенген? Това е задължително", каза Гърдев. 

"Проблемът не ни е Австрия, а САЩ, които бутнаха цяла Европа във войната. Австрия е извинението на Германия, Франция и САЩ, за да спрат България", посочи Гечев. 

По време на целия дебат водещият играеше роля на звероукротител. Той трябваше да припомня правилата на кандидатите, за да спрат да се прекъсват и да говорят един върху друг.