ТЕЛК е структура на лечебното заведение, към което се разкрива. В момента има 74 на брой ТЕЛК-ове, които са към държавните и общинските болници.

Всеки ТЕЛК има председател и най-малко двама членове и те са в трудови-правни отношения с директора на болницата, към която е ТЕЛК-а.


Директорът на болницата сключва договор с министерство на зравеопазване за отпускане на финансиране на ТЕЛК-а.

Домусчиев за разследването на Васил Иванов: Крайно време е да спрем наглите разбойници в здравеопазването!

Това обясни в сутрешния блок на Нова тв Хасан Адемов - председател на социалната комисия, във връзка с разследването в пазарджишката болница.

Думите му са коментар за разкритията на Нова тв относно фалшивите ТЕЛК решения в болницата в Пазарджик. За тях директорът на лечебното заведение Васил Вълчев получава сигнали от години, но не предприема нищо.

ТЕЛК-овете за цялата област се издават от две комисии. И двете са към държавната болница в Пазарджик и са на подчинение на директора Вълчев, както и лекарите в тях.

Оказва се, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от собствените си комисии. Председателят на едната от тях - д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие. 

Извънредно разпореждане на Борисов след разследване на Васил Иванов

Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия.

Неговото увреждане е загуба на слуха - 57%.  

Законът за здравето не се занимава с конфликт на интереси. Това решава комисията за конфликт на интереси, каза още Адемов.

Ако някой си е позволил да нарушава текстовете в закона и ако има документи с невярно съдържание, има съответните състави, пред които да отговаря.

Всички възможни проверки ще бъдат извършени по отношение на болницата в Пазарджик, каза Адемов.