Изненадващо в петък в Народното събрание председателят на Временната комисия за проверка на случилото се по време на протестите миналото лято Николай Хаджигенов, реши да прожектира кадри, заснети с охранителни камери на Министерския съвет, на които се вижда как полицаи влачат и удрят протестиращи.

Подобни видеа, макар и с по-лоша резолюция, бяха излъчвани още миналата година, т.е. казусът трудно може да бъде представен за сензационен, още по-малко за нов. Но, не, точно това се случи, след като очевидно хибридният скандал с „полицейското насилие“ бе яхнат от политици от четири партии.

Изключително активни в раздухването на случая са и хората на президента – още в петък служебният министър-председател Стефан Янев обяви, че иска проверка, в неделя същото каза и вицепрезидентът Илияна Йотова. А за вторник пък най-високата трибуна – тази на парламента е подсигурена за служебния вътрешен министър на Румен Радев – Бойко Рашков. 
 
Налице са всички индикации, за да заключим, че хибридният скандал се ползва за легитимиране на безпринципно съглашателство между четири от политическите формации в парламента – ИТН, БСП, ДБ и ИБГНИ, което в крайна сметка ще доведе до сформирането на ново правителство. А, ако им се получи и да започнат законодателни промени, с които да закрият специализираното правосъдие, да разформироват КПКОНПИ, да отнемат Бюрото по защита от главния прокурор и да атакуват Висшия съдебен съвет, всичко това, за да се ограничат в максимална степен правомощията на главния прокурор и в крайна сметка до неговото отстраняване.

Това е причината в неделя председателят на Народното събрание Ива Митева да събере на тайна среща представители на изброените партии и след това да обяви, че Иван Гешев ще бъде призован. Като опитен юрист Митева е наясно, че главният прокурор може да представя единствено доклади за дейността на прокуратурата, но не и да изнася информация по конкретни разследвания.

Подобен акт, какъвто очевидно скритата коалиция в Народното събрание иска от Гешев, влиза в остро противоречие с разделението на властите и би обезсмислило правосъдието като цяло. 
 
Още по-скандален е начинът, по който „зестрата“ за сформирането на коалицията между леви, десни, популисти и стари политически муцуни, бе подхвърлена на обществото. Оказва се, че записите, които Хаджигенов разпространи са изнесени в противоречие на закона от СДВР. Това обяснява и защо трети ден мълчи и вътрешният министър Бойко Рашков, който иначе не пропуска да се изяви пред медиите. Няма как записите с „полицейско насилие“ да излязат от Столичната полиция, ако това не е станало по заповед от най-високо ниво в МВР.

Проблемът е, че както се разбра, те са част от доказателства по дело, което прокуратурата води срещу полицаите, извършили насилието на протестиращите. Още по-скандално е, че изглежда става въпрос за незаконни презаписи, направени при изготвянето на експертиза на оригинала, предоставен от НСО. 
 
Историята е показала, че нещо заченато с грях, какъвто очевидно е настоящия опит чрез темата с „полицейското насилие“, да се оправдае формирането на безпринципно управляващо мнозинство, има трагични последици и най-вече фатален край. И този път горчивата цена за задкулисните договорки ще плати народа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!