Холестеролни бомби цъкат в менютата на хлапетата в детските градини и децата, посещаващи училищните столове – главно първолаците. Това са показали масираните проверки на инспекторите от Столичната районна здравна инспекция. От началото на годината досега те са проверили 348 забавачки и ясли, 116 школски бюфета и 97 ученически столове, като една на всеки три проверки е била направена по сигнал на майки.
При тях инспекторите са установили ред нарушения, като са наложили и 18 акта &ndash; по 9 в училища и детски градини, както и 6 предписания само за тази година. Глобите обаче са ниски &ndash; варират от 100 до 2000 лева.<br /> <br /> Нездравословните закуски се дават като следобедни в комбинация с айрян и мляко, които са с масленост не повече от 2 процента, пише &quot;Монитор&quot;. Напитката се редува със сокове в кутийки, които не са натурални 100 на сто, както изисква Наредбата за здравословното хранене на учениците и децата, в тях плодовото съдържание е не повече от 20 на сто.<br /> <br /> Мекици, пържени кюфтета и наденици се предлагат и в училищните столове и градини, независимо че всякакви пържени ястия са строго забранени в рецептурниците както за училищно столово хранене, така и за децата от 3 до 7 години.<br /> <br /> Инспекторите са установили още, че за хлапетата от забавачките, които са на територията на училищата, въобще няма меню за всеки ден, за да знаят родителите какво хапват малчуганите.&nbsp;В някои детски градини лелките пък искат родителите да носят бисквити всеки месец. За тази практика споделят майки в интернет форумите. Оправданието било, че хлапетата понякога се мусели на менюто и не ядели от него. С бисквитите ги дохранвали, когато капризничат.<br /> <br /> &bdquo;В градината хранят детето ми с &bdquo;мечи&rdquo; пастет. Дълго време недоумявахме вкъщи, когато дъщеря ми обясняваше, че са яли точно това, мислехме, че си измисля. Поинтересувахме се какво точно е, когато разбрахме, че и другите деца твърдят същото вкъщи&ldquo;, разказва Мария Димитрова от София, чието дете е в една от проверените градини. Когато попитали готвачката в градината &ndash; тяхна съседка, какво е &bdquo;мечи&rdquo; пастет, се оказало, че е паста от халва с маргарин, която се маже върху филиите за следобедна закуска. Пак от нея майката научила, че детето й яде често пъти на обяд боб с наденица, макар и в менюто това ястие да било обозначено като &bdquo;мусака&rdquo;. /БЛИЦ