Собственици и съдържатели на хотели във Велинград искат помощ от държавата, след като от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“ отчитат най-слабата седмица.

Масово се отменят резервации за Великден и Гергьовден, които по традиция препълват курорта. Ако и след обявената карантина заради коронавируса - 29 март ситуацията не се нормализира, много от персонала в хотелските комплекси ще бъде освободен поради невъзможност да се изплащат заплати.

Хотелиерите настояват помощта от държавата да дойде под формата на разсрочване на данъчни задължения. Много от велинградските хотели затвориха вече принудително до 29 март, като „ Велина“, „Арте“, „Здравец“ и други, а останалите да работят отчетоха най-тежкия уикенд заради кризата с коронавируса.

Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите изпратиха писмо до кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, в което предлагат да се обсъди разсрочване на местните данъци и такси, както и да се намали цената на минералната вода.