Съветският комунистически лидер Никита Хрушчов е бил против построяването на металургичния комбинат “Кремиковци”. Той намирал проекта за мегаломански и отказал за го посети по време на визитата си в София през 1962 г. Това разкрива таен анализ на ЦРУ от 22 януари 1964 г., предназначен за Белия дом, пише в утрешния си брой в. “24 часа”.
Докладът, озаглавен “Нов стоманен завод може да увеличи икономическите връзки на България със Запада”, е бил забранен за разпространение в чужбина по времето, когато е писан. Още на титулната страница се споменава, че анализът съдържа информация, засягаща националната отбрана на САЩ, както е дефинирана в “шпионските закони”, “разпространението или разкриването на която е забранено от закона”. Автор на доклада е някой си Честър Купър, зам.-директор на по разузнаването и подкрепа на американската политика в ЦРУ.
Според анализа изграждането струвало половин милиард долара и било подпомогнато финансово и технически от СССР.
Специален раздел в анализа е посветен на съветските опасения за “Кремиковци”. “Има много доказателства, че СССР има лоши предчувствия за комбината. Американското посолство в София докладвало за слуховете, че Съветите не са щастливи от проекта. Цитиран е все още секретен доклад, че по време на визитата си през 1962 г. в София Хрушчов отказал да посети новия комбинат. Друг източник, който също остава секретен, цитирал Хрушчов, който бил попитал: “Как се подхлъзнахте на тази динена кора?”. /БЛИЦ