В късния неделен следобед на 14 ноември в Хасково по-щастлив човек от 83-годишния Дойчо Кръстев нямаше. Той беше нарамил няколко кутии шоколадови бонбони и черпеше всеки, който минеше край блока му. 

И не пропускаше да спомене: “Хубаво е да имаш ученик президент!”. Сълзите му се стичаха по лицето, а възрастният човек не спираше да разяснява с вълнение последните новини от изборите. “Всички го обичахме, нямаше някой, който да го мрази!”, не пестеше хвалбите си за Румен Радев учителят.

Едва ли има човек в града, който да не познава и обича известния педагог Дойчо Кръстев. 
Той е основател на Природоматематическата гимназия в Хасково и неин бивш директор
Зададат ли се празници, домът му едва побира гостите, дошли да го поздравят. И това няма как да не го радва.

Когато чуе гласа на ученика си Румен Радев обаче, сърцето му се изпълва с неописуемо вълнение. И досега си спомня за неговите успехи като изявен отличник, добър музикант и китарист. Умеел да повдигне настроението на младежите в Димитровград, Хасково и Харманли. Постоянно пътувал до авиоклуба в Стара Загора, където скачал с парашут. По онова време се появило и желанието му за летене.

В деня на изборите Дойчо Кръстев през цялото време открито изразяваше възхищението си по адрес на ученика си и сподели: “Този възпитаник на хасковската математическа гимназия е гордост не само за мен, но и за града ни”.

Днес Кръстев си спомня, че първият избор на някогашния му ученик била елитната езикова гимназия, но тъй като имал склонност към математиката, се преместил в неговото училище. Постъпил в паралелка, където го очаквала строгата и взискателна учителка Стефана Сивова. 

Дойчо Кръстев е признат за доайен на хасковските математици

В началото на годината отпразнувал своята 83-а годишнина. Роден в Хасково, там - в Първа гимназия “Любен Каравелов”, завършва средното си образование, а висшето - в СУ “Св. Климент Охридски”. Въпреки възможността да остане в столицата предпочита да се върне в родния град при любимите си приятели и близки.

Първите години е преподавател в Селскостопанския техникум, после постъпва на работа в гимназията, където завършва средното си образование. Става зам.-директор в школото, а по-късно, от 1972 до 1982 година, е директор на математическата гимназия. Наричали го Бащата на гимназията, тъй като е първият й ръководител. 

Следващите 10 години е началник на Просветата в областния град. За заслугите си Дойчо Кръстев е награждаван с орден “Св. Св. Кирил и Методий” - първа степен, от Министерството на образованието. През 2013 г. е удостоен със званието “Почетен гражданин на Хасково”, а след това получава става и почетен член на Съюза на математиците в България. Освен президента на България, негов възпитаник е и генерал Груди Ангелов - началник на ВА “Георги Стойков Раковски” в София. 

Фамилията му също може да се нарече математическа

Племенницата му е проф. Пенка Рангелова - преподавател по математика в Пловдивския университет, а дъщеря му Юлия, защитила докторска степен по математически науки, преподава в математическа гимназия. Синът му Красимир пък е директор на езиковата гимназия в Димитровград. Малката внучка Даниела редовно се изявявала на олимпиади, а сега вече е студентка в ПУ - специалност математика. Другата внучка, завършила статистика в София, работи в банка.

Дойчо Кръстев е писал учебни помагала и учебници в съавторство с проф. Георги Паскалев и неговата съпруга Здравка Паскалева. Под негово ръководство са водени кандидатстудентски курсове.

Днес най-голямото страдание за този учен мъж, създавал кадри за родината, е, че те заминават да се развиват в други страни, а не в България. 

Андрей АНДРЕЕВ - Редкин
Хасково