Гласовете на жените предприемачи остават нечути дори в наши дни. Време е за промяна. Всеки ден сме изправени пред нуждата от прогрес и да движим България и света към по-добро споделено бъдеще.

Това заяви бизнесменът и председател на КРИБ Кирил Домусчиев на форума "Разчупване на бариерите: Инвестиране в жени предприемачи", организиран от "Глобалната инициатива на Клинтън" (Clinton Global Initiative – CGI) и Domuschiev Impact, съобщи БГНЕС.

Домусчиев подчерта, че историите за жените лидери във водещите индустрии са вдъхновяващи.

Бизнесменът обясни, че събитието е "призив за действие, промяна и разнообразие".

"Трябва да гарантираме, че гласовете на жените предприемачи ще бъдат чути. По този начин ще отключим нови възможности. Преодоляването на разликата между половете ще тласне икономиката напред с 3 трилиона долара", заяви той.

Кирил Домусчиев приветства бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която участва във форума.

"Преди години г-жа Клинтън заяви, че правата на жените са човешки права. Тя помогна на жените да се развиват без ограничения. Целта на мен и брат ми Георги Домусчиев е да помогнем на новото поколение жени лидери и предприемачи", допълни той.

Събитието събира световни лидери от публичния и частния сектор, за да идентифицират начини за подкрепа на глобалния напредък на жените.

CGI е общност от утвърдени и изгряващи лидери, които работят заедно за създаване и прилагане на ангажименти за действие – нови, специфични и измерими решения за належащи глобални предизвикателства.

Срещата в София е част от „Пътят към септември" на CGI – ежегодни събирания за установяване на нови партньорства и инициативи преди Годишната среща на CGI 2024 в Ню Йорк на 23 – 24 септември.

Форумът събра повече от 200 лидери, които ще работят заедно по инициативи за подкрепа на женското лидерство и по-справедлив достъп до капитал, заетост и напредък.

Сред участниците в срещата са президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация за жените “Чери Блеър”, Йозлем Денизмен - основателка на разплащателната платформа Monay.

Във форума участват още Джесика Еспиноза - създателка на 2X Global - глобална организация за инвеститори, доставчици на капитали и посредници, Елпита Кокота - създателка на MEXOXO - неправителствена организация, която подкрепя жените предприемачи.

В София е и Джослин Манган, която е създател на Him for her - социално дружество, чиято мисия е да има повече жени в управителните съвети на компаниите.