"Никога не съм планувал да влизам в политиката. Един ден ми се обади Кирил Петков и ми каза: "Тръгнали сме да променяме държавата, да зададем нова посока и ни трябват хора като теб, спомня си Андрей Гюров пред NOVA, който сега е председател на парламентарната група "Продължаваме промяната".

Кирил Петков е човекът, който го навил  да оглави листата за депутати в Благоевград. Това е първият им разговор, но не и единствен. Двамата се  срещали и преди - на протестите, споделя за прощъпулника си в политиката Андрей Гюров.

Приоритети на новата власт

"Закриването на Специализираните съд и прокуратура. Това са ангажименти в посока промяна и провеждане на една дълбока съдебна реформа”, посочи Гюров. Важна задача бил и бюджетът за догодина.

Главният прокурор

"Фигурата на главния прокурор в момента не помага на съдебната реформа и очакваме в най-кратки срокове Иван Гешев да подаде оставка”, коментира председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната”.

Мораториумът за цената на тока

"Не мисля, че имаше някакво подвеждане. Смятам, че просто Десислава Атанасова, в нейното изказване, направи грешка, като каза 1 януари 2021 г. Съответно това не беше чуто от хората в залата, след като всички гласуваха в една посока”, посочи Гюров.

"Целта на това решение беше да задържим цените на тока, така че хората да не изпитат шок още следващата седмица. И да дадем достатъчно време - седмица, две или три, на правителството да предприеме необходимите мерки за компенсиране на различните участници в този процес”, допълни председателят на ПГ на ПП.

"Няма да се стигне до шоково поскъпване на цените след падането на  мораториума. Това е временно задържане, докато регулаторът влезе в своята истинска роля и се вземат необходимите решения да не се налага шоково повишаване на цените”, заяви Гюров.

Балансът между коалиционните партньори в Народното събрание

"Наистина партиите са много различни. Това се видя и по време на дебатите по 18 различни теми, които ние дискутирахме за оформяне на коалиционното споразумение”, каза той.

"Нашето виждане е, че ако започнем по ред на точките, по които имаме пълно съгласие, имаме поне две-три години работа по теми, по които нямаме разногласия. Естествено, в един момент ще дойдем и до тези, по които имаме разногласия. Нашата цел е когато търсим този баланс, той винаги да е в полза на обществото”, заяви Гюров.

Първите искри в коалицията за зеления сертификат

"Не мисля, че има напрежение. Има различни виждания по въпроса за зеления сертификат. Но това не пречи на общата посока, която сме задали”, обясни председателят на ПГ на ПП.

"За нас от „Продължаваме Промяната” е ясно, че посоката на увеличаване нивата на ваксинация е начин България да излезе от тази здравна криза и да не затваряме държавата всеки път, когато има нова вълна”, допълни Гюров.

"Ваксинацията трябва да е доброволна. Нормално е хората да имат различни мнения, но те трябва да бъдат добре информирани и ние да дадем собствения пример”, добави той.

Работата в парламента без зелен сертификат
"Това е нещо, което ние ще обсъдим в най-близко време. Имаме нужда от малко време, за да свършим най-необходимите неща, за да стигнем и до този важен въпрос”, уточни Гюров.