"На места тази седмица може да очакваме 35-38 градуса. Това е чувствително затопляне", заяви по Нова тв климатологът Симеон Матев. 

"Ако върнем лентата малко назад, ще видим, че юни, като цяло за страната, е най-дъждовният месец в годината. Това си е нещо обичайно и закономерно", категорично отсече климатологът. 

Според Матев този месец си върви нормално. 

"Имайте предвид, че ако юни започне с жеги и сухо време още от началото, ще си казваме, че искаме малко хлад. Юли и август, както и през голямата част от септември се очертава да има дълги, сухи и горещи периоди", предрича експертът. 

"В началото на юли ще има едно по-съществено захлаждане, но все пак минималните градуси пак няма да са кой знае колко ниски", обеща той.

"Бурите и градушките са си нашенско явление и са характерни именно за тази част на годината. Силна буря вчера е имало не само в Лом, но и на други места в страната. Градусите обаче пък именно в Лом удариха 30", каза Матев. 

"През 1981 година е било само 12 градуса в София и е валяло при настъпването на астрономическото лято. Времето сега е нормално", заяви той. 

"Най-сигурни дни със слънце за море това лято са от втората половина на юли и началото на август. Тогава, ако отидете за 10 дни на море, то поне 9 от тях ще са хубави. Именно тогава са и най-пълни плажовете", каза климатологът. 

Според него в Западна България през юли и август ще е по-топло, отколкото в източната половина на страната и по морето, което е нетипично за страната ни. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.