"Хубаво време ни очаква през юли месец. Това е най-топлият месец от годината. Максималните температури ще достигнат 35-36 градуса, а на отделни места и до 38 градуса.

Не се очакват обаче големи горещини". Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR климатологът проф. Георги Рачев.

"Валежите не са малки. Това не значи, че ще вали непрекъснато. Юли месец ще изпълни нормата си на валежите в няколко дни само, през останалото време ни очаква слънчево и топло време.

"Между 2 и 6 юли ще има превалявания и гръмотевични бури в Западна България. На отделни места - градушки", прогнозира проф. Рачев.
 
Температурата на морската вода ще достигне 24-25 градуса.
 
"Перфектно време за море. След 5 юли ще имаме тропични нощи - рано сутрин температурите няма да паднат под 20 градуса, а привечер ще е задушно. Идеално за отпускарски сезон, няма да има никакви катастрофални климатични явления", коментира той.
 
Условията в планината това лято метеорологичните условия също ще са чудесни за отдих.
 
"Между 2 и 7 юли има вероятност за превалявания и прегърмявания в планините, но ще бъде топло и много слънчево", отбеляза Рачев.

Относно дилемата дали да почиваме в Гърция или България, проф. Рачев смята, че човек се чувства най-добре там, където го посрещат подобаващо.

"Тези, които управляват плажовете и хотелите по морето, трябва да си зададат  въпроса как да задържат българите по родното Черноморие. Има хотели на пясъка, има брегова линия под наем. Това го няма никъде. Трябва отново да завоюваме доверието на българския потребител. Не може да се прилагат дребни хитри номера с барбарони. На министерството на туризма не му е работата да се занимава със сянката, има по-важни неща. И в Гърция има скъпи чадъри", подчерта той.

"Да сравняваш българското с гръцкото море, винаги съм го казвал, е все едно да сравняваш водка с табуретка", отбеляза още климатологът.