Изпращаме интересна метеорологична година, но не и страшна. 2022 година бе благодатна и за здравето на хората, и за туризма, и за селското стопанство.

Това заяви в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му е въпрос на няколко дни официално този декември месец да е най-топлият за последните 50 години. Градусите са с 4 нагоре, добавя той

Проф. Рачев коментира, че като цяло годината е била топла, само през март температурата е била по-ниска от нормалното. По тази причина имаме една поредна хубава зърнена реколта, коментира специалистът. Той обясни, че ако тази тенденция се запази още десетина години, може да се каже, че се е променил климата в страната, не само времето.

Той напомни, че и миналата зима беше по-скоро мека и топла, особено февруари. За сметка на това пък имахме студена пролет. Пред март 2022 г. средната температура е с над 2,5° средностатистическата норма. Лятото пък беше с умерени температури и с валежи в нормата, а есента – топла, с 1-2 градуса над нормата за тези месеци.

Валежите са били в норма, като се изключи сухият октомври, и язовирите са пълни.

Температурни аномалии по света

В Австралия бяха отчетени температурни рекорди от порядъка на 50°, живеем във време на крайности, коментира проф. Рачев.

Той припомни и за температурните аномалии във Великобритания тази година. Още през януари в Лондон беше измерена температура от 16°, която е много висока за града в тази период. Между 14 и 20 юли на Острова са подобрени няколко рекорда. През лятото пък в столицата на Великобритания за първи път беше отбелязана температура около и над 40°. Може би лятото на 2022 г. ще се окаже една от най-топлите за страната

Освен във Великобритания рекордно високи температури са измерени и във Франция – в повече от 65 населени места, и в Северна Германия – Хамбург.

„В Европа се подобриха редица местни рекорди и няколко национални рекорда. Беше ужасно сухо, една от най-големите суши през последните 500 години“, обобщи климатологът.

В САЩ също са отчетени положителни и отрицателни температурни рекорди през 2022 г.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук