Другата седмица иде застудяване. Температурите ще паднат под 0°C, а в София и на други места може да се образува първа тънка снежна покривка. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

"Пролетта през декември свършва в неделя", допълни той, цитиран от "Телеграф".

През уикенда ще имаме много високи температури - между 13 и 18 градуса, на някои места е напълно възможно да отбележим и над 18°C. В неделя следобед ще започне да прониква по-студен въздух и в понеделник България ще бъде разделена на две части - Северозападна с доста по-студено време, и Югоизточна - където потокът от топъл въздух ще продължи до обедните и следобедните часове.

Надолу

С нахлуването на студен въздух в понеделник срещу вторник през нощта температурите ще се понижат и е възможно да превали сняг, по-специално във високите котловинни полета на Югозападна България, където е възможно да се образува тънка снежна покривка. Това важи и за София.

Проф. Рачев: Снегът връхлита България в понеделник, но идва циклон и носи голям обрат ВИДЕО

"Хората да бъдат много внимателни, когато карат през проходите. Съветвам ги да се приберат в неделя навреме", каза Рачев.

Минималните температури от понеделник и сряда ще паднат до минус 4 и 1 градуса, а максималните ще бъдат между 3 и 8 градуса. От четвъртък до събота ни очаква затопляне на времето, като максималните температури ще достигнат до 8-10 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук