Чака ни един нормален април. При всички положения няма слана, а леден дъжд, т. нар. поледица. Тези кристални висулки не са слана. По всяка вероятност има поражения по овошките. Мисля, че се разминахме с повсеместните слани. Това заяви в студиото на "Здравей, България" климатологът Георги Рачев.

"Април ще бъде хубав с всичко, което е характерно до пролетта. До петък ни очаква едно безвалежно време. От петък обаче започва една по-влажно време и ще има повече дъждове. В Западна България ще има малко повече валежи. Ние сме на границата на нормалното, а в Европа ще е доста по-сухо", каза той. 

"Сега излиза слънчогледът, тъй че са много важни сега валежите през идните дни", заяви Рачев. 
 

"Средните месечни температури ще бъдат между 9 и 13 градуса. Ще бъде малко по-хладно през морето. Това е нормално обаче. Нищо фрапиращо няма, напротив - добри температури и абсолютно нормални. Това е динамична прогноза, тъй че температурите сигурно ще са малко по-високи. Това всичко ще е много добре за стопанството", коментира климатологът. 

"До 15-20 април няма никакви притеснения за слани", каза той. 
 

"От петък започват леки валежи – на отделни изолирани места. Максималните температури са нормални, даже малко по-високи от нормалните. Чака ни много хубава пролет. Засега няма нищо фрапиращо и изненадващо и има вероятност това засушаване досега да бъде туширане", заяви Рачев.

"Ще имаме едно хубаво лято. Преди време казах, че лятото ще е малко по-дъждовно и хората изпаднаха в потрес. Това не значи, че ще вали по цял ден, а че ще прокапе един път следобед примерно. Юни и Юли ще има нормални валежи и топло време", завърши климатологът.