Заради засушаването в Добричка област състоянието на близо половината от масивите с пшеница се оценява като "средно". Това сочат първите резултати от обследването, направено от експерти на земеделската служба. Отново сушата е причина и над 60 000 декара с рапица, да пропаднат, уточнява БНТ.

Катастрофално бедствие в земеделието, загубите ще са колосални! 

Радостина Жекова е агроном и от 15-ина години е част от семейната фирма, която обработва земя в община Добричка. Всеки ден оглежда полетата, но е безсилна срещу природата.

„Истината е, че почти всички мероприятия по пшеницата са спрени заради сушата в момента. Ако все пак дъжд скоро завали, пшеницата ще налее зърно, но добивите ще са не повече от 400 килограма от декар“, казва Радостина.

„Аз не искам да съм лошия пророк и да казвам, че ще се повтори 2001 година когато жънахме по 100 килограма пшеница, въпреки че ако не завали точно това ще стане. Просто ще минем през полетата, за да си приберем сламата, да можем да изчистим полетата и да ги приготвим за следващата година. Учените в областта на земеделието обясняват състоянието на пшеницата не само с липсата на дъжд сега, но и на сняг през зимата в Добруджа“, казва още земеделският производител:.

„За съжаление сушата е може да се каже вече е екстремна. В момента посевите започват да завяхват. От години не се е наблюдавала точно такава ситуация на зимните посеви. Ако обаче дъжд не завали, част от стопаните ще разорат полетата, казва Радостина. Така както е направила тя с нивите засяти с рапица, тъй като растенията просто не поникнали. Независимо колко тона пшеница ще влязат в хамбарите тази година, липса не се очаква, тъй като страната ни произвежда достатъчно и за хляб и за фураж“, обясни проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.