Климатологът професор Георги Рачев обяви страхотната прогноза, че септември месец ще е идеален за море. Все пак той каза и една доста странна новина. А именно, че нещо странно става в Черно море. По думите му това е една вече устойчива тенденция.

„Има повишаване на температурата на водата на Черно море. Причините за това тепърва ще се изясняват и анализират“, заяви климатологът, цитиран от в. „Телеграф“.

Проф, Ралчев все пак даде един пример.

„В Кранево на 20 юли 1971 г. бе измерена температура на водата от 14 градуса! Въобще хората от юнските и от части от юлските смени в почивните станции в онези години не смееха да се потопят в морето – беше си направо ледено. 

Сега вече някои се престрашават още в края на май. А в края на август сме свидетели на температура на водата от 27 градуса, дори на северното крайбрежие“, поясни климатологът. 

„Това е една добра новина за хората от курортния бизнес“, категоричен бе той.

По думите му хубава новина е й, че септември ще бъде „копи-пейст“ на август. 

„Лятото ще се е „прекършило“, но ще си продължава с типичните за месеца температури, които са средно между 17 и 26 градуса. 

Дъждове се очакват около 8-10 и около 20-22 септември. 

През останалото време ще бъде топло и сухо. Така че който тепърва ще си ползва отпуската, смело да се отправя към морето. Вярно е, малко по-късно се ходи на плаж, но за сметка на това температурата на водата ще е колкото тази на въздуха“, каза още климатологът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!